Pardubický zámek vystavuje Denárový poklad století

Na pardubickém zámku představuje Východočeské muzeum stovky denárů z konce 10. století. Mince objevil nálezce náhodou, odborníci následně vykopali druhou část. Počtem a stářím mincí je to největší poklad nalezený na českém území.

Na výstavě Denárový poklad století bude měsíc k vidění několik stovek mincí z konce 10.století, které byly nedávno nalezeny na Pardubicku. Nález je jedinečný jak počtem mincí, tak jejich raritními typy a dochovalostí. „Podle hodnoty vystavovaných věcí je měsíc poměrně dlouhá doba, takové nálezy se vystavují jen několik dní,“ uvedl numismatik Ladislav Nekvapil.

Výjimečný poklad si vyžádal i mimořádná opatření v muzeu. „Pro mince jsme pořídili speciální trezorovou vitrínu, výstavu monitoruje kamerový systém a samozřejmostí je dozor ze strany kustodů muzea,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Pardubický zámek vystavuje Denárový poklad století (zdroj: ČT24)

Nálezce objevil mince na sklonku roku při zkoumání rybniční soustavy u Chýště na Pardubicku na rozoraném poli. Tamní zemědělci si pořídili modernější stroj na orbu, rydla šla hlouběji do hlíny a poklad odkryla.

Archeologové místo posléze znovu prohledali a poklad se zdvojnásobil na více než 1500 zaevidovaných položek. Mince jsou podle nich mimořádně dochovalé, nejspíš je někdo zakopal brzy po jejich vyražení.

„V počtu mincí se poklad stal nejvýznamnějším nálezem tohoto typu mincí u nás. Obsahuje dosud neznámé varianty mincí nebo zcela raritní typy, které se vyskytují v jediném exempláři na světě,“ řekl numismatik Nekvapil.

Muzeum na výstavě představí všech 458 mincí z prvního nálezu a ukáže i mince z archeologické dohledávky z letošního léta. Hodnotu prvního nálezu odborný posudek vyčíslil na 23,5 milionu korun. Nálezce dostal odměnu dva miliony korun.