Železničáři ve Vnorovech musejí vytrhat koleje. Jede tam obří silniční jeřáb

Železničáři začali ve Vnorovech na Hodonínsku odstraňovat zhruba sto metrů kolejí. Připravují tak cestu pro obří silniční jeřáb, který má dostat zpět na koleje vykolejený nehodový jeřáb Českých drah. Ten se vydal minulý týden v úterý nakolejit osobní vlak po tragické nehodě s traktorem. Trať zůstane neprůjezdná až do 30. září.

Železničáři se s nakolejováním nehodového vlaku trápí už od minulé středy. Teď museli povolat na pomoc ještě větší jeřáb. Má hmotnost 80 tun a nosnost 700 tun. Podle firmy, která jeřáb půjčila, je to největší autojeřáb s teleskopickým ramenem v Česku. Dosáhne až do výšky téměř sto padesát metrů. Železničáři mu proto musí nejprve připravit přístupovou cestu.

„Dnes sneseme železniční svršek k přejezdu přes ulici Spinek. Během úterý a středy se místo odstraněných kolejí naveze štěrk a uválcuje se. Provizorní cesta bude mít šířku čtyři metry,“ popsala mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. V místě nehody je také potřeba pro jeřáb připravit čtyři opěrné stěny. Na dalších šedesát metrů trati k přejezdu v ulici Hlavní se štěrk naveze na kolejiště a položí se na něj panely. „Ve čtvrtek prohlédne příjezdovou cestu specialista firmy, od níž je jeřáb vypůjčený, a udělají se finální úpravy,“ doplnila Kateřina Šubová.

Železničáři odstraňují koleje a štěrkují cestu (zdroj: ČT24)

Vyprošťovací práce by měly začít v pátek, jeřáb bude najíždět od ulice Hlavní. Na nezbytnou dobu se tam uzavře přejezd. V sobotu by měl být kolejový jeřáb odvezený do Strážnice, kde čeká i poškozená souprava. Pak všechny vozy odjedou do depa ve Veselí nad Moravou, České dráhy určí přesnou výši škody a rozhodnou o opravě.

Pokud půjde vše podle plánu, v sobotu se začne odklízet provizorní cesta a obnovovat koleje.„Zahájení provozu budeme upřesňovat podle průběhu prací,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty. Do té doby budou cestující na trati mezi Veselím a Sudoměřicemi vozit autobusy.

Samotné postavení železničního jeřábu zpátky na koleje se předpokládá podle Správy železniční dopravní cesty v pátek a zprovoznění trati 30. září. Správu železniční dopravní cesty bude stát vyprošťovací akce zhruba sedm set milionů korun. České dráhy vyčíslí náklady včetně pronájmu jeřábu po ukončení prací na trati.

Trať zablokovala nehoda z minulého úterý, kdy vjel na přejezd chráněný výstražnou signalizací traktor. Jeho řidič zemřel, ve vlaku se zranilo osm lidí. Předběžná škoda je zhruba deset milionů na vlaku, který začal hořet, a tři miliony na traktoru a na trati.