Trať u Vnorov bude průjezdná až na konci září, předpokládá SŽDC

Železniční trať u Vnorov mezi Veselím nad Moravou a Sudoměřicemi na Hodonínsku by měla být průjezdná pravděpodobně až 30. září, řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Speciální silniční jeřáb totiž musí postavit zpátky na koleje havarovaný nehodový jeřáb. Pro tuto akci je potřeba několikadenní přípravy a po ní bude zase potřeba spravit trať.

Nehodový jeřáb jel v úterý nakolejit soupravu po tragické srážce s traktorem, při níž zemřel jeho řidič. Vykolejil však také a nyní je nutné, aby jej na koleje dostal zpět devítinápravový jeřáb o hmotnosti 80 tun s nosností 700 tun. Zatím jej na místě stabilizuje tank drážních hasičů.

„V pátek se uskutečnilo jednání, jak upravit místo, aby tam jeřáb mohl najet. Bude potřeba odmontovat koleje a navézt štěrk. Udělá se provizorní čtyři metry široká silnice a poté se udělají vzpěry pro jeřáb. Gró přípravných prací se začne dělat v pondělí a jeřáb bychom mohli dávat na koleje koncem příštího týdne,“ popsala postup Šubová.

Vykolejená vlaková souprava
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Poté bude možné odvézt kolejový jeřáb do Strážnice, kde je zatím i nehodou poškozená vlaková souprava a čeká na umožnění převozu do depa ve Veselí nad Moravou. Teprve tam bude možné určit škodu a způsob opravy. „Po nakolejení jeřábu bude zase potřeba spravit trať, aby se po ní mohlo jezdit,“ uvedla Šubová. Do té doby budou cestující vozit autobusy.

Nehoda zablokovala trať v úterý odpoledne na železničním přejezdu ve Vnorovech, který je chráněný výstražnou signalizací bez závor. Ve vlaku jelo asi 25 lidí, osm se lehce zranilo. Vlak po střetu vykolejil a jedna jeho část začala hořet. Nehoda způsobila škodu téměř 13 milionů korun, z toho deset milionů na vlaku a zbytek na traktoru a na trati.