Ostrava se chce rozvíjet. Do strategického plánování se má zapojit i veřejnost

Metropole regionu, bohatství v lidech a zdravé město. To jsou hlavní tři priority strategického plánu Ostravy, který v pátek představil primátor města. Ostrava však chce do rozvoje aglomerace zapojit i veřejnost. Lidé tak mohou posílat své podněty a nápady, které by mohly zlepšit život ve městě. Novinářům to v pátek řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

 „Plán má být hotový na konci roku, do přípravy strategie se zapojilo až 18 tisíc lidí. Využít k tomu mohou podle plánu radnice i on-line formulář,“ sdělil redaktor České televize Jan Pirkl.

„Jsme dnes ve fázi, kdy jsou definovány nějaké základní strategické cíle, a začínáme etapu, kdy se tyto strategické cíle budou naplňovat konkrétními projekty,“ uvedl Macura.

Ostrava představila strategický plán

Na přípravě strategického plánu pro období 2017 až 2023 město pracuje od začátku letošního roku. Od počátku spolupracovalo s obyvateli i osobnostmi z různých sfér. Zjišťovalo, kam by se podle mínění veřejnosti mělo město ubírat.

„Strategický plán bude hotový na konci roku, už nyní ale v souladu s prioritami a cíli strategie chystáme projekty, které by se mohly v následujících měsících a letech uskutečnit. Veřejnost může nyní přispět také konkrétním záměrem,“ uvedl Macura. Své návrhy mohou lidé posílat prostřednictvím on-line formuláře. Město projekty posoudí a rozhodne o jejich případném zařazení do strategického plánu. 

Některé projekty Ostrava už připravuje. Plánuje například vyhlášení architektonické soutěže na řešení prostoru Umělecké ulice před Domem umění nebo lokality náměstí Msgre. Šrámka. Tam by studie měla ukázat, jak využít parkoviště před opravenou katedrálou Božského Spasitele, které město považuje za nevhodný vstup do kostela. 

  • Architektonické soutěže v centru města
  • - Umělecká ulice (zpracování architektonicko-urbanistického řešení prostoru ulice)
    - náměstí Msgre. Šrámka (detailní řešení prostoru s vyřešením využití současného parkoviště)
  • Rozvoj talentů
    - Na rozvoj talentů má město připraveno 50 milionů korun v Dotačním programu na vzdělávání, vědu, výzkum a tzv. talentmanagement.
  • Revitalizace Výškovických rybníků
    - Projekt řeší i dílčí parkové úpravy a doplnění pěších tras.
  • Revitalizace Pustkoveckého údolí
    - Záměrem města je údolí přiblížit veřejnosti a rozšířit klidovou a odpočinkovou zónu.
  • Náměstí republiky
    - Chystá se komplexní přeměna náměstí, má vzniknout například okružní křižovatka na spojnici ulic 28. října a Vítkovické.
  • Městská lanová dráha
    - Má propojit turistické cíle Ostravy, tj. ZOO Ostrava, Dolní Vítkovice a Slezskoostravský hrad.
  • Řemeslný inkubátor
    - Na přelomu let 2016/2017 se v areálu bývalého dolu Hlubina otevře řemeslná dílna pro veřejnost.
  • Zavedení bikesharingu
    - Projekt veřejného sdílení kol, dobudování cyklostezek a napojení na oblast Dolních Vítkovic.
  • Revitalizace lesoparku Benátky a Hulváckého kopce
    - Projekt má zatraktivnit území a nabídnout lidem možnost trávení volného času ve zdejší lokalitě.

Mezi projekty, které vedení města považuje pro rozvoj Ostravy za důležité, patří například i komplexní přeměna náměstí Republiky včetně řešení dopravy v této oblasti, revitalizace některých území určených k relaxaci, jako jsou Výškovické rybníky, Pustkovecké údolí či lesopark Benátky a Hulvácký kopec. V souboru projektů je ale například i městská lanová dráha, která by propojila hlavní turistické cíle Ostravy – zoologickou zahradu, Dolní oblast Vítkovice a Slezskoostravský hrad.

K plánování má město vyčleněny dva miliony korun. „Vše zatím stálo přes milion,“ dodal Jan Pirkl. Podle primátora budou schválené projekty strategického rozvoje města stát řádově miliardy korun. Město ale nepředpokládá, že by je hradilo pouze z rozpočtu, ale i prostřednictvím evropských dotací nebo ve spolupráci se soukromým sektorem.