V Brně stále není možné pít vodu bez převaření. Rozbor ale výskyt bakterií neprokázal

Události: Brněnské potíže s vodou (zdroj: ČT24)

V kontrolních vzorcích brněnské vody, které byly odebrané ve středu, se zatím neobjevily koliformní bakterie. Brněnské vodárny a kanalizace z toho usuzují, že v sobotu navečer by měla být voda dodávaná do domácností opět pitná i bez převaření, řekl primátor Petr Vokřál (ANO). Je však třeba vyčkat třídenní lhůty, po kterou je nutné vzorek sledovat. Nyní není možné pít vodu bez převaření, bez obav ji ale lze užít k mytí nádobí nebo osobní hygieně.

V Brně a dalších 43 obcích je až do odvolání voda pitná jen po převaření, neboť se v ní ve čtvrtek objevily koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění. Brněnské vodárny a kanalizace je zaznamenaly ale jen v nízkém množství.

„Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost obvyklého zabezpečení v pitné vodě,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Křivánek. A žádné problémy s tím nemají ani nemocnice.

V Brně stále není možné pít vodu bez převaření (zdroj: ČT24)

Pravděpodobnou příčinou jejich výskytu jsou vysoké teploty a tedy menší účinnost dezinfekčních prostředků ve vodě, která je dodávaná z Vírské přehrady zásobující zhruba třetinu Brna. Tato voda se mísí v Čebíně s vodou z druhého březovského vodovodu, dvě třetiny Brna zásobuje pouze první březovský vodovod. „Definitivně příčinu však budeme znát až později. Musíme prostudovat veškeré provozní záznamy zhruba měsíc zpět,“ řekl zastupující ředitel BVK Petr Šindler.

Vodárny pouštěly do potrubí čtyřnásobné množství chloru a také dělaly mimořádné proplachy vodovodních řadů. „Chci občany Brna vyzvat ke klidu,“ doplnil Vokřál. Mnozí lidé totiž již během čtvrtku a také během dneška vykoupili velké zásoby balené vody v obchodech.

Vodu budou Brňané převařovat i v sobotu

Hygienici tak upozorňují, že je doporučeno vodu převařovat z důvodů předběžné opatrnosti. „Za současných jakostních podmínek vody není opodstatněné mít obavu z používání vody k mytí nádobí, oplachům surovin při přípravě stravy, při osobní hygieně, tělesné očistě a podobně,“ stojí ve zprávě hygieniků. Podle nich není potřeba ani náhradní způsob zásobování pitnou vodou.

Hygienici začali zkoumat nové vzorky odebrané z brněnských vodovodních řadů. Pracovníci vodáren také odebrali vzorky z 11 vodojemů. Zjišťují, zda pitná voda stále obsahuje takzvané koliformní bakterie, které by mohly způsobit zdravotní potíže. Výsledky rozborů budou známy v sobotu večer, do té doby platí, že je voda pitná jen po převaření.

Nemocnice s převařováním vody žádné problémy nemají

„Včera (ve čtvrtek) jsme informovali personál a ten i pacienty, že je voda pitná pouze po převaření. Pitný režim u pacientů zajišťujeme běžně čajem, tedy převařením vody a podáváním z čajovarů,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Podle ní se při ředění kontrastních látek u speciálních vyšetření používá balená voda. „Z krajské hygienické stanice jsme dostali na základě našeho dotazu stanovisko, že jiné používání vody jako například mytí a oplachování nádobí a podobně nepředstavuje žádné riziko,“ dodala Veselá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobně je na tom i Fakultní nemocnice Brno. „Žádné problémy nemáme a vodu pacientům převařujeme, protože jim dáváme čaj,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Stejné je to i v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. „Nic zásadního se u nás neděje, dodržujeme doporučení hygieny,“ uvedl ředitel zařízení Josef Drbal.

Opatření se týká Brna a dalších 43 obcí, kam dodávají vodu Brněnské vodárny a kanalizace. Společnost čtyřikrát zvýšila dávku dezinfekčního činidla v pitné vodě a začala intenzivně proplachovat páteřní řady, aby se činidlo rychleji rozšířilo. Přijatá opatření mohou způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.

Obchodní řetězce posilují dodávky balené vody

Obchodní řetězce nyní také posilují dodávky balené vody do brněnských supermarketů. Zájem se skokově zvýšil ve čtvrtek, odkdy je kohoutková voda pitná jen po převaření. „Již od včerejšího dne (čtvrtka) jsme posílili závozy balených vod na všechny naše brněnské obchody,“ uvedl mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „Na situaci jsme obratem reagovali a pro zákazníky v našich brněnských prodejnách zvýšili zásoby balené vody,“ uvedla za Ahold Barbora Vanko.

Balenou vodou se zásobují nejen jednotliví zákazníci, ale také některé instituce, které ji poskytují svým zaměstnancům. Například inspektor provozu Zdravotnické záchranné služby ihned po zprávě vodáren zajistil pro zaměstnance všech výjezdových základen balenou vodu na čtvrtek a dnešek. V případě potřeby se zásoby opět zvýší, uvedla záchranka na svém webu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pití piva je bezpečné

Na problémy s brněnskou vodou, která se musí pro pití převařovat, reagovaly i některé pivovary. Například Starobrno, které vodu z vodovodu standardně ošetřuje kvůli její tvrdosti, aktuálně přidalo dezinfekci. Ve Starobrnu také posílili mikrobiologickou kontrolu o nové a častější rozbory a zaměstnancům dávají balenou vodu. Žebětínský minipivovar Richard raději měnil filtr.

Sládci ale upozorňují na to, že pivo je pro konzumenty velice bezpečné díky sterilizaci při jeho výrobě.

Podle ředitele a vrchního sládka pivovaru Starobrno Ondřeje Kouckého je pivo ošetřené už při vaření ve varně a následně je ještě jako finální produkt před plněním do obalů ošetřeno mikrofiltrací nebo pasterizací. „Obě metody odstraní nebo usmrtí případně přítomné mikroorganismy,“ řekl Koucký.

Potvrdil to i sládek minipivovaru Hauskrecht. „Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminutovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav,“ uvedl Petr Hauskrecht.

obrázek
Zdroj: ČT24

Minipivovar Richard ihned po informaci o problémech s brněnskou vodou vyměnil filtr na vodu, i když koliformní bakterie to zřejmě podle sládka Milana Trávníčka neodstraní. Jiná opatření minipivovar stejně jako ostatní brněnské pivovary nechystá.

„Navíc si myslím, že naše pivo bude jistě zdravější než balená kupovaná voda. Pokud by byla voda z vodovodního řadu závadnější, jako třeba byla v Praze Dejvicích, tak přistoupíme na náhradní režim a to ten, že by nás musela vykrývat pobočka v Račíně, kde problém s vodou nemají,“ uvedl sládek minipivovaru Milan Trávníček.

Kvalita vody je při výrobě pěnivého moku jednou z klíčových podmínek. Záznamy z historie to často připomínají. Sládci se často museli vyrovnat i s nedostatkem kvalitní vody.

„Jak vyplývá z historických záznamů, bezpečnost piva pro lidskou konzumaci i v případě kontaminované vody se neustále prokazuje již od středověku. Například v dobách cholerových epidemií se onemocnění často vyhýbalo právě pivovarské chase, která tou dobou běžně pila po celý den slabé pivo, a také pijákům piva, kteří čistou vodu nepili,“ uvedl Koucký.