Příprava na Dny NATO vrcholí. Mošnov opanovali Němci

O nadcházejícím víkendu proběhnou na letišti v Mošnově už 16. Dny NATO. Během čtvrtka a pátku sem mimo jiné dorazí padesát kusů pozemní a letecké techniky z Německa. „Jedná se o vůbec největší ukázku Německa na území bývalého Československa,“ sdělila redaktorka České televize Lucie Poništová.

Němci chystají na víkend velkou show. V rámci ní se o víkendu lidem představí tamní celní správa, která v Mošnově v roce 2011 předvedla dynamickou ukázku zastavení vozidel ohnivou stěnou. Z další výbavy ukáží Němci pásovou techniku - bitevní tanky Leopard 2. V celé kráse se předvede také transportní Airbus A400 a po 23 letech se na Ostravsko vrátí i letoun MIG 21.

Přípravy na dny NATO

Návštěvníci se mohou těšit rovněž na vystoupení italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori s letouny MB-339, která ve čtvrek v areálu Mošnova ladila své představení. Frecce Tricolori využívá deset cvičných strojů MB-339, což je nejvyšší počet letounů akrobatickými skupinami používaný. Typickým zakončením jejich show bývá rozvinutí kouřové clony v barvách italské vlajky.

Organizátoři: Dostat na Mošnov B-1B bylo obtížné

Na letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku už ve středu dosedly dva americké strategické bombardéry. Jeden z nich, bombardér B-1B Lancer, který umí být neviditelný pro radary, se na akci objevuje vůbec poprvé.

Získat pro Mošnov stroj B-1B Lancer bylo podle zástupce jednoho z organizátorů akce Zbyňka Pavlačíka, předsedy sdružení Jagello 2000, velmi obtížná. „Zatímco B-52 je zde popáté, byl zde poprvé už v roce 2010, o B1 jsme usilovali 7 až 8 let. Americké letecvo má totiž detailní proceduru posuzování, jednalo se o náročnou proceduru,“ podotkl. Diváci se podle něj mohou těšit i na ukázku bojových schopností francouzského letounu Rafalle. 

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Kromě zahraničních jednotek a vybavení se na akci představí také česká armáda. Tu zastupuje do 1000 vojáků a zhruba 30 kusů vojenské techniky. Náročné je však podle náčelníka organizačního štábu Armády České republiky Petra Šimeka poskytnutí dostatku zdrojů pro celou událost. „Například zabezpečit elektrickým proudem celou akci znamená dodat na ni 2,1 MW, což se rovná spotřebě městečka,“ uvedl.

A náročná je také koordinace víkendové show. Její organizace trvá zhruba rok. „Už v listopadu tohoto roku budeme připravovat příští ročník. Diplomatická jednání jsou dlouholetým procesem,“ sdělil Jaroslav Míka, ředitel letových ukázek.

Nyní na letiši Leoše Janáčka v Mošnově finišují poslední přípravy a nácviky. V sobotu 17. září sice vše odstartuje v 9 hodin ráno, brány ale budou postupně otevírány už od půl sedmé ráno kvůli pečlivým bezpečnostním kontrolám.

Důvodem opatření je současná bezpečnostní situace v Evropě. Podobné kontroly jsou podle organizátorů běžné na všech podobných akcích. „Organizátoři museli přepracovat celý krizový plán. Policisté budou vše sledovat z řídicí věže,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.