Ostravský primátor zatrhl vyšší daň z nemovitosti. Vysloužil si kritiku

Takzvaný místní koeficient, jenž je jedním z parametrů, který určuje výši daní z nemovitostí, se v Ostravě zatím zvyšovat nebude. Návrh byl stažen ze středečního jednání městského zastupitelstva. „Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) to odůvodnil nedostatečnou podporou,“ uvedla redaktorka České televize Martina Koziolová. Městská pokladna by přitom vyšší příjmy přivítala. Přijde totiž až o přibližně čtvrt miliardy korun, které tvoří daň z hazardu. Ten Ostrava postupně omezuje.

Stažení materiálu kritizovala předsedkyně Sboru starostů a starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (Nezávislí), která se snažila navrhnout, aby se o něm hlasovalo tajně.

Zastupitelé se ale ani na takové formě hlasování nedohodli. Podle Janáčkové návrh na změnu výše daně z nemovitosti podporovala většina starostů. „Nechápu, proč se z toho dělá politikum na městě. Tohle mělo projít,“ míní Janáčková. Tvrdí, že obvodům tak budou chybět peníze na rozvoj a správu majetku.

Události v regionech plus (Ostrava)

Například městský obvod Mariánské Hory a Hulváky by po úpravě daně z nemovitosti získal do rozpočtu navíc 20 milionů korun, tedy zhruba desetinu stávajícího rozpočtu. Podle Janáčkové je jasné, že i kdyby se zastupitelé k případnému zvýšení daně z nemovitosti vrátili na některém z dalších jednání, už by se vše nestihlo připravit tak, aby změna začala platit už v příštím roce. Navíc se domnívá, že s blížícími se komunálními volbami už v budoucnu nikdo nebude chtít toto téma otevřít.

Stažení materiálu naopak vítá Martin Juroška (KSČM), opoziční zastupitel a starosta Michálkovic, které se změnou daně z nemovitosti nesouhlasily. „Jsme rádi, že návrh na zvýšení daně z nemovitosti neprošel. Fakta jsou taková, že podle vyhlášky by se zvedla daň z nemovitosti většině občanů v Ostravě. Takové řešení je nesystémové. Navrhovali jsme zvýšit daň z nemovitosti, ale současně zrušit poplatek za komunální odpad,“ uvedl Juroška.

Podle náměstkyně primátora Ivety Vozňákové (Ostravak), která materiál předkládala, by obvody v případě schválení materiálu měly více peněz na investice. „Můj osobní názor je, že tento bod neměl být stažen, že se z toho stala jenom politická záležitost před volbami. Obvody už dlouho volají po tom, aby se zvedla právě daň z nemovitosti, a aby dostaly více peněz na investice,“ podotkla Vozňáková.

  • Daň z nemovitosti specifikují dva faktory – výše místního koeficientu, o němž může rozhodnout právě městské zastupitelstvo a je stejný pro celé město, a pak výše polohové renty, kterou si volí jednotlivé městské obvody. Ty ji nyní mají nastavenu na různé úrovni.

Ostrava chtěla zvýšením daní z nemovitosti nahradit očekávaný pokles příjmů městské pokladny. Za výpadkem stojí nižší příjmy z hazardu. Ty představovaly zhruba 260 milionů korun ročně. V Ostravě je aktuálně v provozu asi 3000 videoloterijních terminálů povolovaných ministerstvem financí. Kvůli městské obecně závazné vyhlášce, která jejich provoz omezila, by se tato zařízení měla postupně rušit a počet přístrojů by se měl snížit na 500.

Podle mluvčí magistrátu Andrey Vojkovské je předpoklad, že v příštím roce by výnos z hazardu mohl být nižší odhadem o 80 milionů korun, po chystaném zrušení 2500 zařízení by tento příjem měl klesnout na 43 milionů korun za rok. Zatím ale není jasné, jak rychle ministerstvo přístroje zruší, a město tak výpadek příjmu pro příští rok nezná zcela přesně.

Zvýšení místního koeficientu, který je jednou ze složek daně z nemovitosti, už dříve schválili městští radní. Podle Martiny Koziolové ale zatím není jasné, kdy a zda vůbec se toto téma opět dostane z důvodu blížících se voleb na jednání zastupitelstva.

Pokud by však dříve avizované změny týkající se výše koeficientu vstoupily v platnost, pak by například v menším městském obvodu Peřkovice majitel bytu o rozloze 100 metrů čtverečních po schválení změn platil daň z nemovitosti ve výši asi 800 korun oproti současným 700. Naopak v Porubě, která je velkým městským obvodem, by po úpravě jeho majitel zaplatil zhruba 1400 korun namísto současných 700.