Záchranný vlak tahal vykolejenou soupravu a sám vykolejil. Na pomoc mu jede tank

Na železniční trati ve Vnorovech na Hodonínsku, kde se v úterý srazil osobní vlak s traktorem, vykolejil i nehodový vlak. Stačil vrátit na koleje havarovanou soupravu a jeden ze čtyř vagonů přepravit do stanice ve Veselí nad Moravou. Při návratu pro zbylé tři vagony však vykolejil. Na pomoc mu míří speciální tank z Přerova. Trať je stále neprůjezdná, možná zůstane uzavřená až do víkendu, funguje náhradní autobusová doprava.

Nehodový vlak s jeřábem měl za úkol posadit vykolejenou soupravu na koleje. Podařilo se mu odtáhnout do stanice ve Veselí nad Moravou starší z vozů. Když se vracel pro ostatní, nedaleko místa úterní nehody vykolejil.

„Příčiny zjišťujeme,“ řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Podle ní tak na kolejích stojí zbytek havarovaného vlaku a provoz blokuje i vykolejený nehodový vlak. „Na místo jsme poslali další dva nehodové vlaky, jeden z Brna a jeden z České Třebové. Dostat znovu na koleje nehodový vlak s jeřábem je složité, ale máme optimistický odhad, že by se dnes večer možná mohlo místem začít jezdit,“ dodala Bezuchová. Do té doby bude fungovat náhradní autobusová doprava.

Vykolejený nehodový vlak s jeřábem blokuje trať (zdroj: ČT24)

Vykolejenému vlaku přijede na pomoc tank

K vykolejenému vlaku  zamíří vyprošťovací tank z Přerova. „Čekáme na vůz, který by ho k místu události po silnici dovezl,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Vyprošťovací tank by měl podle mluvčí především stabilizovat nehodový vlak s jeřábem, který vykolejil. „Jde o nejmodernější vyprošťovací techniku, nemá hlaveň a disponuje menším jeřábem,“ popsala tank Šubová.

V úterý odpoledne se ve Vnorovech na přejezdu s výstražnými světly srazil osobní vlak s traktorem. Řidič traktoru zemřel. Ve vlaku jelo kolem 25 lidí, osm jich skončilo v péči záchranářů. Jejich zranění však podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové nebyla vážná. Souprava o čtyřech vagonech vykolejila a jeden z nich začal hořet. Nehoda zablokovala provoz na železnici na trati z Hodonína přes Veselí nad Moravou na Slovensko.

V kyjovské nemocnici zůstali dva lehce zranění cestující. Ostatní už lékaři pustili domů. Paní Jarmila má naraženou hlavu a záda. Vzpomíná na silný náraz a útěk před plameny. „ Průvodčí nás hnali ven a my jsme vyskákali z vagónu. Já mám za sebou už druhou vlakovou nehodu za tři roky,“ říká paní Jarmila.

Traktoristu, který vjel včera přímo před osobní vlak, připomíná kříž se svíčkami a květinami. Drážní inspektory nejvíc zajímá, jestli varování pro řidiče u přejezdu fungovalo. „O tom, jestli bylo stoprocentně v provozu, se dozvíme, až bude stažený záznam. Musí se to demontovat, stáhnout do odborné dílny,“ říká Stanislav Handl z Drážní inspekce.

Policie musí vyslechnout všechny účastníky i svědky nehody. A čeká na výsledek pitvy traktoristy. Škoda se vyšplhala na 13 milionů korun.

Ve Vnorovech dnes natáčel redaktor Luboš Dostál (zdroj: ČT24)