V Brně-Černovicích vzplály haly s molitanovými matracemi. Hasiči rozebírají zřícené konstrukce

Bez komentáře: Požár průmyslových hal v Brně-Černovicích (zdroj: HZS JMK)

V Brně-Černovicích stále hoří výrobní a skladovací haly s matracemi z polyuretanové pěny, zřítily se ocelové konstrukce objektů. Požár, který vznikl kolem druhé hodiny ranní, ale hasiči mají pod kontrolou. Škoda půjde do desítek milionů korun. Při požáru se zranili tři hasiči.

Hořet začalo krátce po druhé hodině ranní. Požár zasáhl dva ze tří propojených objektů, a to skladovací a výrobní halu PUR matrací, kde se propadly nosné konstrukce hal. Nebylo potřeba nikoho evakuovat, zaměstnanci v objektech nebyli.

Hasiči stále požár dohašují. „Stále se vyskytují místa, kde hoří. Musíme to průběžně prolévat,“ řekl mluvčí Jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Přestože chemická laboratoř, která dnes byla na místě, nezaznamenala v ovzduší nebezpečnou koncentraci látek, které by hořením matrací z polyuretanové pěny mohly vzniknout, určili hasiči kilometrový perimetr, ve kterém by měli lidé dodržovat preventivní opatření. Pokud v těchto místech ucítí nezvyklý zápach, měli by zavřít okna a nepoužívat klimatizaci.„Nenaměřili jsme žádné životu nebezpečné koncentrace, ale budeme to monitorovat několik dnů, dokud požár úplně nezlikvidujeme,“ doplnil ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Hasiči určili kilometrový perimetr, ve kterém by měli lidé dodržovat preventivní opatření
Zdroj: ČT24
Jak to měření probíhalo a jaké byly výsledky, vysvětluje pracovník chemické laboratoře Jan Hrdlička (zdroj: ČT24)

Pro hašení požáru museli hasiči využít i výškovou techniku. Kromě likvidace požáru hal se soustředili na ochranu administrativní budovy, která byla bezprostředně ohrožená. Požár dostali pod kontrolu už dopoledne. „Pomáhalo nám speciální vozidlo, díky kterému jsme mohli oddělit požár od prostor, které jsme chtěli zachránit. Některé haly jsou ale totálně zničené,“ popsal ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Na místo přijela speciální těžká technika z útvaru Hlučín, která rozebere zřícené konstrukce hal, aby hasiči mohli zlikvidovat skrytá ohniska.

Záběry požáru natočené kamerou na přilbě hasiče (zdroj: HZS JMK)

 „Příčinu zatím neznáme. Škoda půjde určitě do milionů. Přesnější odhad bychom mohli vědět odpoledne,“ dodal Mikoška.

S hasiči spolupracují policisté. „Na místě máme družstvo speciální pořádkové jednotky. Naší úlohou je zajišťovat bezpečnost v daném prostoru i v okolí. Místo je průjezdné, ovšem apelujeme na občany, aby respektovali pokyny policistů,“ doplnila mluvčí brněnské policie Andrea Cejnková.