Pelikán chce v Králíkách ženskou věznici. Potřebujeme byty, oponuje hejtman

Pelikán uvažuje o věznici v Králíkách (zdroj: ČT24)

Z bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách by namísto zařízení pro žadatele o azyl mohla vzniknout ženská věznice. Uvažuje o tom ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Město chce, aby se k plánu vyjádřila i veřejnost. Proti je hejtman Martin Netolický (ČSSD), podle něhož obec potřebuje byty, nikoliv kriminál.

„Plánujeme, že bychom v králickém objektu vybudovali ženskou věznici v nejlehčím stupni zabezpečení, kde by byly umísťovány odsouzené ženy za mírnější delikty,“ vysvětlil Dohnal. Podle nové koncepce vězeňství by měli být odsouzení umísťováni co nejblíže k místu bydliště. V Králíkách by si tedy primárně odpykávaly tresty ženy z Pardubického kraje.

Věznice takovéhoto typu, to znamená pro odsouzené k mírným trestům za drobné delikty, nenese vůbec žádné riziko. Nemáme jediný případ za mnoho let, kdy by došlo k bezpečnostnímu incidentu.
Robert Pelikán

Podle Vězeňské služby by vznik věznice mohl přinést městu prospěch. Kromě nových pracovních míst by zařízení spolupracovalo s tamními podnikateli a firmami. Představitelé města vzali záměr na vědomí s poukazem, že je nutné s ním seznámit občany a dát jim možnost k vyjádření.

„Už teď tento záměr rozvířil ostrou diskusi na sociálních sítích. Lidem se nelíbí hlavně to, že areál je vzdálený jen několik desítek metrů od centra města,“ informoval redaktor ČT Erik Knajfl. Oficiální setkání s veřejností a představení návrhu se uskuteční 25. září.

Pelikán: Věznice tohoto typu nenese žádné riziko (zdroj: ČT24)

Hejtman: Potřebujeme byty, ne kriminál

Proti záměru ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby se postavil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Pokud něco Králicko nyní potřebuje, jsou to byty a ne kriminál,“ napsal médiím. Ženská věznice by podle Netolického mohla v oblasti ohrozit cestovní ruch, jehož rozvoj hejtmanství dlouhodobě podporuje a který by měl zajistit v pohraničním městě zaměstnanost.

Potenciál Králicka je jednoznačně v rozvoji cestovního ruchu a s tím související zaměstnanosti zejména ve službách. Proto bychom očekávali podporu státu právě v této oblasti a nikoliv obdobné kroky, které jsou náhražkou azylového centra, což jednoznačně odmítám.
Martin Netolický
pardubický hejtman

Netolický v minulosti horoval proti plánu ministerstva vnitra využít objekt jako pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Hejtman se obával, že přítomnost migrantů poškodí turistický ruch v oblasti, že se žadatelé o azyl nezačlení mezi místní a nebudou se v menší obci cítit dobře. Proti záměru se postavila i část obyvatel. Ministerstvo od svého úmyslu ustoupilo.