Jez v Hranicích na Přerovsku bude bez vody. Prochází opravami

Povodí Moravy začalo v pondělí vypouštět vodu nad jezem v Hranicích na Přerovsku. Místo bude bez vody až tři týdny, protože je nutné ho vyčistit. Části jezu také vodohospodáři opraví, což zabere delší dobu.

Každoroční údržba trvá zpravidla týden, loni se však kvůli suchu nekonala, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Práce budou ukončeny nejpozději 25. září.

„Úplné vypuštění jezové zdrže se dělá kvůli plánované opravě technologie jezu a údržbě jezových segmentů včetně klapek. Současně se budou odstraňovat naplavené stromy, čistit svodné kanály a sběrné studně,“ uvedl Chmelař.

Vypuštěný jez podle něj odborníkům umožní zkontrolovat břehové opevnění nadjezí, které je po celý rok zatopené vodou, a pořídit fotodokumentaci dna kvůli mapování nánosů.

Oprava jezu

Povodí potřebuje letos také opravit technologii jezu, konkrétně jeho převodovku. „Opravy budou časově náročnější, z toho důvodu bude doba (bez vody) mimořádně delší,“ řekl Chmelař. Pokud budou opravy ukončeny dříve, bude do jezu voda napuštěna také dříve, dodal mluvčí povodí.

Firmě, která převodovku opravuje, mají práce trvat 21 dní. „Pokud by se však tato činnost stihla dříve, na své místo se vrátí před 25. zářím,“ sdělil redaktor České televize Lukáš Horák.

Jez má povodňové funkce

Hranický jez plní důležitou funkci při povodních; pravidelné údržbě se podrobuje každoročně v září. Zdrž se začíná vypouštět na Bečvě v Hranicích každý rok první pondělí v září. Vzhledem k loňské nepříznivé hydrologické situaci v povodí Bečvy, kdy na Rožnovské, Vsetínské Bečvě a Bečvě byly opakovaně dosaženy hranice sucha, se Povodí Moravy rozhodlo na hranickém jezu údržbu vynechat. Důvodem byla obava o možné ohrožení vodních živočichů. Podobná situace nastala naposledy před 12 lety, uvedli tehdy vodohospodáři.

Podobná opatření dělají vodohospodáři pravidelně také na Bečvě v Přerově, kde s těžkou technikou odstraňují štěrkopískové nánosy. Odborníci tím zvyšují průtočný profil a kapacitu koryta řeky Bečvy a řeku tak připravují na každoroční zimní a jarní pohyb ledových ker. Na čištění dohlížejí pravidelně také ochránci přírody.