Nevyužívané koleje přetínající cesty lidem vadí. Jsou hlučné a zvyšují prašnost

Koleje, které kdysi sloužily k transportu nákladu například mezi podniky, vadí obyvatelům některých olomouckých částí. Stěžují si na hlučnost i zvýšenou prašnost takzvaných vleček, kterou způsobují po nich projíždějící auta.

Jejich odstranění je ale nákladné, a tak dál protínají řadu silnic. Třeba i tu mezi Ostravou Svinovem a Polankou nad Odrou. Nebo četné další na Olomoucku.

„V takových místech je složitější doprava. Místním to samozřejmě vadí, vznikají výtluky na silnicích. Váže se na to další investice na opravu komunikací,“ sdělila mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová, podle níž mohou vlečky a jejich usazení v cestě poškozovat auta. „I proto se snažíme s majiteli jednat, aby je odstranili,“ dodala.

Nepoužívané koleje

Po celé republice jsou rozesety stovky vleček. Jen některé z nich však vlastní Správa železniční dopravní cesty. O zbylé by se měli starat jednotliví majitelé. Tedy většinou firmy, které je kdysi k převozu nákladu využívaly.

Jedna ze stále funkčních vleček
Zdroj: ČT24

Například vlečka v olomoucké Hodolanské ulici je dlouhá zhruba sedmdesát metrů a začíná jen pár metrů od silnice. A vadí tak nejen řidičům osobních aut a obyvatelům okolních domů, ale také tramvajím olomouckého dopravního podniku.

„V místě, kde tramvaje přejíždějí přes železniční vlečku, musejí tramvaje podstatně zpomalit, zároveň dochází k opotřebení vozidel a samozřejmě kvůli otřesům se snižuje i komfort pro cestující,“ potvrdila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Díky stížnostem místních by měly tyto koleje ještě do podzimu ze silnice zmizet. Další ale, kvůli neochotě majitelů investovat do jejich odstranění, dál na tuzemských silnicích zůstávají.