V počtu lesních školek se Česko stává rekordmanem. Novou mají v Havířově

V Moravskoslezském kraji existuje již pět lesních školek. A další postupně přibývají. Nová otevře od září například i v Havířově. Česká republika se počtem lesních mateřských škol již blíží k zemím s jejich nejvyšším počtem na světě, sdělila Magda Kvítková z Asociace lesních mateřských škol.

„Pokud tempo růstu bude i nadále takto vysoké, stane se Česká republika do několika let, co se týká počtu lesních školek na počet obyvatel, nejúspěšnější na světě,“ doplnila. Rodiče tento typ školek vyhledávají pro rozdílné prostředí, ve kterém děti vyrůstají. „Jsou takřka po celý den venku, v lese, bez ohledu na počasí,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Některé lesní školky mají k dispozici i klasickou zděnou místnost, v níž mohou děti spát třeba po obědě. „Jiné se spoléhají na klasické jurty,“ dodala Markéta Radová.

Lesní školky

Cena za pobyt dětí v lesních školkách je značně variabilní. Například v zařízení Mraveniště ve Staré Vsi nad Ondřejnicí chtějí za měsíc denního pobytu i se stravou 5500 korun. V připravované školce v Havířově by se mělo jednat o 3900 korun i s jídlem.

První lesní školka v Moravskoslezském kraji začala fungovat před třemi lety v Ostravě-Heřmanicích.

Už jsou v zákoně

Lesní mateřské školy, kde děti tráví prakticky celý den venku a které mají jen minimální pevné zázemí, byly zakotveny do nedávno schválené novely školského zákona. „Novelou to nekončí, připravujeme podzákonné předpisy,“ řekla náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.

Pro připomínkové řízení je připravena vyhláška o předškolním vzdělávání, která určí základní podmínky provozu nebo počet dětí ve vztahu k počtu pedagogického personálu. „Už proběhla debata i s Asociací lesních mateřských škol. Dá se říci, že jsme se rámcově domluvili,“ poznamenala náměstkyně. Na hygienických předpisech resort školství spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví. Tam příprava zatím tolik nepokročila.

Žádost o zápis do rejstříku pro příští školní rok musejí zájemci podat do letošního 30. září. Právě doklad o splnění hygienických předpisů ale patří mezi dokumenty, které je třeba doložit až před začátkem provozu, tedy do 31. srpna 2017.

Lesní mateřské školy, kterých je nyní v Česku asi 140, o možnost zařazení do školského rejstříku dlouhodobě usilují. Měly by díky tomu nárok na dotaci z ministerstva školství, což by zlevnilo školné. Za současného stavu by navíc pětileté děti nemohly plnit povinný předškolní rok v tomto zařízení. Rodiče by je museli zapsat do běžné školky, kam by buď děti opravdu začaly chodit, nebo by zůstaly v lesní školce a formálně by se vzdělávaly doma.

I po té, co by se lesní školky mohly zapisovat do rejstříku, zůstaly by alternativou. Tento typ zařízení by nebyl spádovou školkou pro určitou oblast, takže žádná skupina rodičů by nebyla povinna tam děti posílat.