Ostravští specialisté se chystají na olympioniky. Zjistí, zda mají exotickou chorobu

Testy olympioniků

Olympionici, kteří se vrátí z Ria, se mohou zastavit ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Zdejší odborníci jim budou schopni říci, zda si do vlasti nepřivezli některou z exotických chorob včetně viru zika.

O testy mohou požádat jak sami sportovci, tak jejich doprovod. „Budou se moci sami rozhodnout, zda se nechají otestovat,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová s tím, že testy nejsou povinné.

Ostravští lékaři předpokládají, že otestují kolem 100–150 lidí. Na běh ústavu by to ale mít vliv nemělo. Odebírat krev pro návazné testy totiž budou podle předpokladů zdravotníci postupně tak, jak se začnou dostavovat jednotliví olympionici.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení otestovat se na onemocnění zika nejen pro olympioniky, ale i pro návštěvníky her, jež probíhají od 5. do 21. srpna v městech Rio de Janeiro, Brasília, Salvador, Belo Horizonte a Sao Paulo.

„Snažíme se chránit zdraví českých občanů a vést je k zodpovědnosti při cestování a po něm, aby byly před nákazou virem zika uchráněny především těhotné ženy a osoby se sníženou obranyschopností organismu. Také sportovci, kteří budou na olympiádě vystaveni enormní fyzické zátěži a budou reprezentovat naši zemi, si zaslouží podporu,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Krev mohou sportovcům odebrat lékaři olympijského týmu, odběr bude možný také ve středočeské krajské hygienické stanici, odkud budou vzorky odeslány do Ostravy.

Lékaři radí vyčkat tři týdny

Sportovcům a dalším lidem, kteří jsou v Riu s nimi, ale doporučují, aby si krev nechali odebrat nejdříve tři týdny po návratu z Brazílie. Jinak by jejich krev v případě onemocnění virem zika neobsahovala ještě žádné protilátky proti tomuto onemocnění.

  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.

V Ostravě používají pro odhalení viru zika v krvi speciální test, takzvaný neutralizační set, který není komerčně dostupný. Vyvinutý byl právě zde pro potřeby centra. Lékaři mají podle lékařky Hany Zelené k dispozici rovněž živý virus zika, díky němuž mohou provádět unikátní testy pro ještě přesnější stanovení a odhalení případného onemocnění.

Zkušeností mají dost

Za půl roku již ostravští odborníci otestovali na 500 krevních vzorků. Ve dvanácti případech odhalili akutní infekci virem zika, deset další lidí se již s nemocí vypořádalo a měli v krvi protilátky.

Olympionici mají test zdarma, platí jim ho svaz. Ostatní lidé, kteří by se chtěli na ziku otestovat, si připlatí 1000 Kč. Pokud je ale k ostravským zdravotníkům vyšle lékař, za provedení krevní zkoušky nic nehradí.

Riziko spojené s výskytem viru zika si podle šéfa českého týmu a dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora uvědomuje i výprava českých olympioniků. „Situaci vůbec nepodceňujeme, uděláme vše pro to, abychom sportovce nevystavili riziku. Poslední zprávy Světové zdravotnické organizace a organizátorů z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl,“ uvedl a na důkaz vděku českých olympioniků předal ministrovi barevnou olympijskou košili. Ministr poznamenal, že si ji obleče na příští jednání vlády.

Podle šéflékaře české výpravy Jiřího Neumanna je nejúčinnější prevencí zabránit bodnutí komárem. A to jak použitím repelentů, tak pohybem v místech nezasažených komáry. „Například instalujeme do pokojů klimatizace, abychom nemuseli otevírat okna. Důraz také budeme klást na správné použití repelentu, který musí být nanesen jako nejsvrchnější vrstva na pokožce, například až na opalovací krém, protože jinak komára neodradí,“ řekl.