Řídit se značkou, nebo dodatkovou tabulkou? V Brně je další matoucí značení

Jak správně parkovat v Brně? Otázka, na kterou není lehká odpověď. V ulicích jsou totiž značky, které řidiče matou. Letos na jaře brněnští strážníci pokutovali řidiče, kteří zaparkovali jinak, než bylo vyobrazeno na značce. Podle ministerstva dopravy je ale jedno, zda auto parkuje výfukem do silnice nebo naopak. Jenže strážníci mají ve svých metodikách jiný výklad než v zákoně. Nyní už několik měsíců čekají na odpověď ministerstva, jak mají značky chápat.

Na značce v Sokolské a Burešově ulici je vyobrazené auto stojící napůl na chodníku, kufrem do silnice. Pod ní na dodatkové tabulce je ale jiný obrázek. Na ní stojí auto kufrem směrem k chodníku. „Ta dodatková tabulka je nesmyslná. Ta dolní značka má předek vlevo a ta horní zase vpravo. Já bych se řídil podle horní, ale je to zmatečné,“ okomentoval značku jeden z řidičů Libor Petrů.

Doplňková tabulka řidiče mate
Zdroj: ČT24

Problém se správným výkladem měli i ostatní. „Těžko říct, jak bych se postavil. Opravdu nevím,“ řekl po pohledu na ni kolemjdoucí Libor Zeke. Podle instruktora autoškoly Ludvíka Indráčka by na místě stačila jen horní značka, která ukazuje, že řidiči mají auto zaparkovat dvěma koly na chodníku směrem k domům. „Měli bychom respektovat tu hlavní značku,“ zhodnotil po krátkém přemýšlení značku.

Zamyslet se musel i vedoucí odboru dopravy na brněnském magistrátu Vladimír Bielko. Kvůli odpovědi musel zavolat kolegovi. Právě odbor dopravy je ale za umístění značek odpovědný. „Ten symbol jasně říká, že tu musí parkovat osobní vozidla. Je to zdůrazněno dodatkovou tabulí,“ uvedl. Na dotaz, zda si nemyslí, že značky matou řidiče, odvětil, že ne. „Řidiči určitě chápou, co to znamená,“ dodal.

Vladimír Bielko vysvětluje, jak značku chápat (zdroj: ČT24)

Jednoznačně si je ale nevykládá ani ministerstvo dopravy, ani brněnští strážníci. „Z našeho pohledu je možné tabulku interpretovat dvěma způsoby, buď by mohlo jít o vozidla do 3,5 tuny, nebo o orientaci vozidla při parkování,“ okomentoval značku mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Dodal, že orientace vyobrazených vozidel může řidiče mást. Ministerstvo ji chápe také tak, že je možné zaparkovat čelem vzad i vpřed.

Zda výfukem vpřed nebo vzad se už řešilo

Právě kvůli tomu, že u obdobné značky parkovali řidiči výfukem k domům a nikoli do ulice, jak je na obrázku, dostávali dříve od brněnských strážníků pokuty. „Když je tam i jakým směrem má být, tak nemůže stát výfukem do chodníku, když má být směrem do vozovky,“ uvedl tehdy vedoucí odboru dopravy na brněnském magistrátu Vladimír Bielko.

Redaktorka Barbora Žítková proto tehdy oslovila ministerstvo dopravy, které jí na rozdíl od Bielka sdělilo, že udělované pokuty jsou nesmyslné. Podle něj je jedno, jak u značky řidič zaparkuje. Brněnští strážníci proto přestali řidiče pokutovat, ale sami se ještě obrátili na ministerstvo, aby jim řeklo, jak to tedy je. Ve svých technických předpisech totiž mají jiný výklad než je v zákoně. Na odpověď čekají už tři a půl měsíce.

Samo ministerstvo přitom technickou metodiku schvalovalo. Řidiči, kteří dostali pokutu za to, že stáli výfukem k chodníku, mohou do jednoho roku žádat o její vrácení. V Brně to ale zatím ještě nikdo neudělal.