Začíná provoz spalovny u Plzně. Ušetří uhlí a vyhřeje sídliště, slibuje investor

Spalovna komunálního odpadu ZEVO v Chotíkově u Plzně získala povolení ke zkušebnímu provozu. Stavba za 2,1 miliardy korun byla několikrát přerušena kvůli žalobám ekologických aktivistů. Zkušební provoz je tak oproti původním záměrům opožděn o osm měsíců. Podle investora se jedná o moderní, ekologickou spalovnu, která zvýší lokální bezpečnost dodávek tepla.

Povolení vydal stavební úřad v Nýřanech po kontrole hasičů, inspektorátu práce i hygieniků. „Testy a kontroly potvrdily, že je dílem se špičkovými parametry,“ pochválil stavbu Tomáš Drápela, předseda představenstva Plzeňské teplárenské, která je investorem. Spalovna podle něj podpoří moderní, šetrný a ekonomicky rozumný vztah k životnímu prostředí.

Stavba spalovny byla zahájena 1. srpna 2013 po deseti letech příprav. Letos na jaře začaly zkoušky, které ověřily funkčnost všech zařízení v různých režimech provozu. Vyvrcholily v červenci. Potvrdilo se, že spalovna splňuje všechny plánované ekologické i energetické parametry platné na území České republiky i Evropské unie.

Náklady na celou stavbu byly 2,1 miliardy korun. Dodržen byl plánovaný energetický výkon pro dodávky tepla a elektřiny. Kapacitou se spalovna řadí k menším zařízením, má projektovaný výkon 95 tisíc tun energeticky využitého odpadu ročně. V kraji se každý rok vyprodukuje zhruba 250 tisíc tun komunálního odpadu.

  • Od roku 2024 bude v České republice zakázáno skladovat komunální odpad.
obrázek
Zdroj: ČT24

Investice se vrátí za 15 let

Vzniklé teplo bude už v letošní topné sezoně vytápět největší plzeňské sídliště Severní předměstí s 50 tisíci obyvateli. „Kromě toho, že se ušetří zhruba 75 tisíc tun hnědého uhlí ročně, tak se zvýší bezpečnost dodávek tepla do celé oblasti Lochotína,“ jmenoval další výhody spalovny Drápela. Vyrobená elektřina bude dodávána do distribuční sítě ČEZ.

Ekonomická návratnost spalovny, která má 36 zaměstnanců, se odhaduje na 15 let, plánovaná životnost je minimálně 35 let. Veškerý zisk z prodeje energií a plateb za odpad půjde do provozu, obnovy a servisu zařízení. „Jde o službu obyvatelstvu,“ řekl vedoucí projektu spalovny Vlastimil Borecký.

Aktivisté se obávají odpadu z Německa

Krajský soud v Plzni bude ještě v září řešit správní žalobu, kterou podali ekologičtí aktivisté z organizace Děti Země. Ti proti spalovně vystupují dlouhodobě a už dvakrát dosáhli zrušení jak územního rozhodnutí, tak stavebního povolení. Obávají se, že bude do spalovny svážen odpad z Německa.

Hlavní námitka je, že se neposoudila varianta bez výstavby spalovny, to znamená důsledný sběr odpadu v Plzeňském kraji, třídění a recyklace. Zbytečně se utratily dvě miliardy korun. Obáváme se, že se odpady budou dovážet z celých Čech a možná i z Německa.
Miroslav Patrik
předseda Dětí Země