O dětech s dětmi. Rozvod nebo chudoba se netýkají jen dospělých, upozorňuje sdružení Ratolest

Rozvod, chudoba nebo hrozba odebrání dětí z rodiny dělají starosti nejen dospělým, ale i dětem. Aby se o nich naučily mluvit, se už víc než rok snaží projekt „O dětech s dětmi“ občanského sdružení Ratolest Brno. Projekt, který funguje víc než rok, pomohl už třiceti rodinám. Díky podpoře půl milionu korun z Norských fondů bude pokračovat dalších 10 měsíců.

Bezstarostné hraní vystřídaly v rodině paní Ivany před třemi lety starosti. Přišla o práci, děti začaly mít problémy. Nakonec se dostala až do hledáčku sociálky a hrozilo, že by o své dva syny mohla přijít. To nechtěla dopustit a rozhodla se zapojit do projektu Ratolesti Brno, který s podobně ohroženými rodinami pracuje.

Úředníci se o názor dětí často nezajímají

Úřady často rozhodují o dětech bez nich. Nezajímá je jejich názor. To by se podle sdružení Ratolest mělo změnit. „V rámci projektu se snažíme o to, aby dítě mohlo vyjádřit svůj názor a aby odborníci, kteří se starají o životní situaci dítěte a celé rodiny, brali tento názor v potaz,“ říká sociální pracovnice z Ratolesti Markéta Huková.

Při rozhovorech s dětmi používají pracovníci Ratolesti speciální psychologické techniky. Díky nim sociální pracovnice zjistí, jak dítě složitou situaci v rodině vnímá. To pak probírá i s rodiči a příslušnými úřady.

V Ratolesti Brno natáčela Veronika Kynčlová (zdroj: ČT24)

Paní Ivaně projekt pomohl. Její synové do dětského domova nemusí a mají opět místo starostí důvod k radosti. Za rok pomohl projekt už třiceti rodinám. Díky podpoře půl milionu korun z Norských fondů bude pokračovat i v dalších měsících.

  • Ratolest Brno pomáhá sociálně znevýhodněným dětem a mladým lidem odborně řešit potíže v rodině, ve škole, ve vztazích s vrstevníky i jejich okolím.
    Působí na ně preventivně v oblasti drog, sexu, šikany a kriminality.
    Učí je, jak smysluplně trávit volný čas. Usiluje o to, aby se dokázali lépe začlenit do společnosti.