Řidiči kamionů nerespektují uzavírky. Vyprošťují je z uliček

Uvíznutý kamion (zdroj: iReportér/Zuzana Korbášová)

Rekordní množství dopravních uzavírek na Ostravsku komplikuje život nejenom řidičům, ale také lidem, kteří bydlí v jejich blízkosti. Například ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku vznikají dopravní komplikace kvůli probíhající stavbě kruhového objezdu na výjezdu z obce směrem na Paskov. Kamion, který nerespektoval značení, museli z uličky vytahovat hasiči.

Podle místostarosty Sviadnova Davida Nováka za dopravní kompliace mohou především řidiči kamionů z Polska, kteří buď přehlédnou vyznačené objížďky a zákazové značky, nebo dopravní značení vůbec nerespektují a uvíznou v úzkých ulicích obce, které nejsou průjezdné.

Zde už museli během jednoho dne hasiči vyprošťovat hned dva kamiony uvízlé mezi rodinnými domy. „Takový zásah pokaždé zabere nejméně tři hodiny. Kamiony navíc ničí ploty rodinných domů nebo dokonce vjedou až do dvora domů v naději, že se jim podaří otočit,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Stavba začala v červenci

Výstavba okružní křižovatky ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku začala v červenci. Ulice Ostravská a Nádražní vedoucí na tuto křižovatku jsou až do 30. srpna zcela uzavřeny a řidiči musejí jezdit objížďkou. To komplikuje dopravu i v přilehlém Frýdku-Místku, úsek je jednou z frekventovaných spojnic s Ostravou.

Křižovatka, jež má zvýšit bezpečnost provozu, bude jediná svého druhu v Moravskoslezském kraji. Bude mít uprostřed uzamykatelnou závoru, která tudy umožní projíždět vozům s nadrozměrnými náklady,  sdělily mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková a mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Matějíková.

Uzávěra ovlivní i trasy autobusových linek.
Jana Matějíková
mluvčí frýdecko-místecké radnice

Na místních a účelových komunikacích budou vybudovány provizorní zastávky. Vlčková uvedla, že vybudování okružní křižovatky bude stát přes sedm milionů korun, přičemž zhruba 638 000 z toho zaplatí obec Sviadnov za nové chodníky a s tím související přeložku vodovodu a úpravu oplocení.

Obchodně-investiční náměstek Správy silnic Jan Lukšo uvedl, že po vybudování okružní křižovatky se zvýší bezpečnost provozu v místě, kde se často stávaly nehody. Protože touto křižovatkou často projíždějí nadrozměrné náklady do okolních firem, budou mít řidiči s rozměrnými náklady možnost přejet přímo přes střední ostrůvek. „Přímý průjezd bude zabezpečen uzamykatelnou závorou. Jde o jedinou takto řešenou okružní křižovatku v Moravskoslezském kraji,“ uvedl Lukšo.

Objízdná trasa povede po silnici D56 v úseku Frýdek-Místek - sjezd Paskov. Dokončovací práce se od konce srpna budou dělat už jen za částečného omezení provozu.

Průjezd městem je „komplikovaný“

Náměstek frýdecko-místeckého primátora Karel Deutscher (ČSSD) uvedl, že průjezd městem bude v době letních prázdnin komplikovanější, protože se sešly termíny hned několika větších akcí, které si vyžádají dopravní omezení, uzavírky a objížďky. Opravovat a upravovat se budou zejména silnice ve vlastnictví kraje nebo státu. Chystá se například rekonstrukce železničního přejezdu u haly Polárka nebo části hlavního tahu z Ostravy na Beskydy.

„Město je o akcích informováno a je účastníkem řízení. Nemá ale rozhodující slovo v souvislosti s určením termínů uzavírek ani vytýčením objízdných tras,“ uvedl Deutscher, podle nějž se hustý provoz dá očekávat na všech klíčových komunikacích v centru města. Situace se podle místních zklidní až nejdříve prvního září. Tehdy mají stavbaři dokončit budovaný kruhový objezd.