Z ulic a garáží nejčastěji mizí škodovky. Krádeží aut ale ubylo

Krádeží aut v Česku postupně ubývá. Za prvních šest měsíců roku jich bylo odcizeno 2700. Před šesti lety bylo toto číslo trojnásobné. V Moravskoslezském kraji zloději ve stejném období ukradli 180 vozů. Statistikám dominovaly škodovky.

Podobně jako v celé České republice, také v Moravskoslezském kraji krádeží ubylo. Ve srovnání s loňskem jich bylo o 100 méně. „Policisté, se kterými jsme natáčeli, si pokles krádeží aut vysvětlují zejména lepšími zabezpečovacími systémy,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

K nejčastěji odcizovaným automobilům patří zejména Škoda Octavia a Superb. Tyto vozy tvoří podle statistik pětinu všech ukradených aut. 

Krádeže aut

Podle dat Ředitelství silnic a dálnic je v Česku průměrné stáří vozu 8,5 roku. „Proto roste i poptávka po náhradních dílech do starších aut. Policisté sice nemají přesná čísla, z dostupných dat ale vyplývá, že většinu ukradených aut zloději rozeberou na náhradní díly,“ doplnil Loučka.

Problémem podle českých policistů je, že na rozdíl od zahraničí totiž v Česku nemusejí mít auta ani výrobní štítek, podle kterého by je šlo najít.

  • Majitelé aut by měli co možná nejdokonaleji zabezpečit svůj vůz a znesnadnit zlodějům jejich práci. Například GPS alarmem, který je zabudovaný do auta a střeží ho různými čidly. Ve chvíli, kdy zloděj otevře dveře, systém vyšle signál na mobil majitele vozu. I přes stále dokonalejší zabezpečení ale podle odborníků neexistuje auto, které by nešlo ukrást.

Policejní statistiky potvrzuje i případ sedmičlenného gangu, který se před soud dostal před několika týdny. Muži podle obžaloby v letech 2013 a 2014 kradli hlavně vozy značky Škoda Octavia. Podle obžaloby ukradli sedm desítek aut v celkové ceně okolo pěti milionů korun. Obžalováni jsou z krádeže, podílnictví a legalizace výnosů z trestné činnosti. V případě prokázání viny jim hrozí tresty od šesti měsíců do deseti let.

Většina ukradených vozů končila rozebráním na náhradní díly. Některé ale zloději podle obžaloby prodávali dál celá. „Jen přerazili identifikační číslo,“ řekl státní zástupce. Zloději si podle něj počínali profesionálně. Do aut vnikali s pomocí speciálního páčidla. Pomocí elektronického zařízení pak odblokovali imobilizér.

S autem odjeli a na odlehlejším místě jej nějakou dobu nechali odstavené. „Tak zjišťovali, zda v něm není skryté zařízení pro zjišťování GPS souřadnic,“ doplnil státní zástupce.