Obnova vyhořelého Libušína. Řemeslníci se snaží zachránit alespoň desetinu původní stavby

Desítky řemeslníků a restaurátorů pracují na vyhořelé chatě Libušín v beskydských Pustevnách. Trosky shořelé památky jim Valašské muzeum v přírodě zpřístupnilo před měsícem. Nový Libušín za víc než osmdesát milionů korun by měl první turisty přivítat za tři roky.

Dvě desítky stavbařů, restaurátorů a truhlářů pracují na vyhořelé chatě Libušín už měsíc. Trosky symbolu beskydských Pusteven postupně rozebírají, každý díl označí a později posoudí, jestli je bude možné zachránit. Nic neodvezou, dokud zbytky Libušína neposoudí odborná komise. „Zlikvidovat se mohou jen ty části, které jsou  například poškozeny dřevomorkou, nemají historickou hodnotu nebo se nedají už nijak jinak použít,“ říká technický dozor Vladimír Martinák.

Pokud to bude jen trochu možné, budou se řemeslníci a restaurátoři snažit zachránit co nejvíce částí zničené památky. Zatím se počítá s tím, že  se do nového Libušína vrátí asi deset procent z původní památky. Jestli to nakonec nebude ještě míň, ukáží následující měsíce.
Truhlář Jaromír Janíček ukazuje například okenní rám, který bude možné použít. „Dřevo je v pořádku. Ochranný nátěr musí jít ale pryč,“ říká truhlář.

Stavbaři chtějí trosky Libušína rozebrat do začátku listopadu. Pak přijde na řadu těžba dřeva. Na nový Libušín poslouží i stromy z lesů přímo na Pustevnách. Vytěžit se musí tři stovky kubíků dřeva z nadmořské výšky nad 500 metrů.

Smlouvu o rekonstrukci podepsali zástupci Valašského muzea v přírodě a firmy Archatt, která vyhrála soutěž na její opravu, letos v dubnu. Obnovu zaplatí z části ministerstvo kultury, muzeum získalo peníze i od pojišťovny. Na rekonstrukci přispěli víc než desetimilionovou částkou i lidé, firmy a další instituce ve sbírce.



Památku poničil rozsáhlý požár před dvěma lety. Kvůli požáru byl letos v květnu obžalovaný z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletý muž z Karvinska. Je podezřelý z toho, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Muž se podílel na rekonstrukci, během které nechalo Valašské muzeum v přírodě předělat elektrická kamna na topení pevným palivem. Za opravu byl zodpovědný. Může dostat až osmiletý trest.