Policie po tragédii kontroluje vodní skútry, sílí i volání po jejich omezení

Události v regionech: Na Vltavu u Českých Budějovic i na orlickou přehradu dnes vyrazily policejní čluny (zdroj: ČT24)

Policejní kontroly čekají nejen na silnicích, ale i na vodě. Po nedávné tragické nehodě na vodní nádrži Orlík, kdy při srážce člunu se skútrem zahynula dívka, se hlídky zaměřily právě na kontroly rychlých člunů a vodních skútrů. Těm se podle nových pravidel rozšířila možnost pohybu, současně však získala policie více pravomocí.

Policie se zaměřila na část horní a střední Vltavy od Lipenské přehrady až po Orlickou. Že řidiči rychlých člunů a vodních skútrů nerespektují pravidla, jasně ukázala tragická srážka na Orlické přehradě, ale nejen ona.

Policisté poukazují na porušování pravidel plavby i na dalších řekách. Například na Labi podle Pavla Krejčíka z poříčního oddělení policie lidé ignorují zejména zákaz vlnobití na Střekově nebo zákaz kotvení na vybraných místech v CHKO České středohoří.

Na Vltavě se situace zhoršila po změně předpisů, která rozšířila možnosti plavby rychlých plavidel. V minulosti nesměly skútry a rychlé čluny na některých nádržích plout vůbec, jinde je svazovaly rychlostní limity.

Tragická nehoda se stala teprve ve druhé sezoně od uvolnění pravidel. Vzápětí zesílil odpor vůči rychlým člunům a skútrům na přehradě. Podle předsedy Sdružení pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera Petra Závady jsou rychlá plavidla hrozbou především pro plavce. „Na vodní plochu nejde pustit současně skútry a nechráněné plavce, nějaké omezení musí být,“ podotkl. Za změnu předpisů bojuje i petice.

Ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová však v rozhovoru pro ČT upozornila, že se nehoda na Orlíku stala pouze kvůli porušení pravidel. „Pokud by byla dodržena platná právní úprava a platná pravidla plavebního provozu, nemohlo by k ní dojít,“ zdůraznila.

Naopak starostové obcí z okolí nádrže by chtěli přísnější regulaci provozu rychlých člunů a skútrů. Upozorňují, že nová pravidla rozporovali již při jejich přípravě.