Svátky přejí moravským hradům a zámkům

Svátky přejí moravským památkám (zdroj: ČT24)

Bezmála dva a půl milionu lidí navštíví o letních prázdninách české a moravské hrady a zámky – soudě podle loňských čísel. Letošní sezonu pomohlo nastartovat pro mnoho lidí nezvykle dlouhé volno. Například do Lednice – nejnavštěvovanějšího zámku na Moravě – přijelo od pátku na 15 000 lidí.

Svátky přály i dalším moravským památkám. Na nádvoří středověkého hradu Pernštejn program tamních slavností přilákal během pěti dnů kolem 10 tisíc návštěvníků. „Návštěvnost je dvojnásobná. Průměrně denně přijde zhruba tisíc lidí, když je horko, sníží se počet až k osmi stům, lidé se jdou raději koupat. Ale program slavností je sem přilákal, takže návštěvnost je přes dva tisíce každý den,“ upřesnil pernštejnský kastelán Zdeněk Jakub Škrabal.

K vodě nebo na hrad?

Hrad Pernštejn navštíví jen v prázdninových měsících více než 40 tisíc lidí. To je více než polovina všech návštěvníků, kteří sem dorazí za celý rok. V létě přitom spíš než na tom, jestli je zrovna pracovní den nebo víkend, záleží na počasí. Památkám přeje mírně zatažená obloha, ale i tropické teploty. Hrad nebo zámek jsou totiž ideálními místy, kam se jít zchladit.

Zámek Kunštát
Zdroj: NPÚ

Například Kunštátský zámek láká hlavně v parných dnech na svoji podzemní expozici. Teplota v zámeckém sklepení totiž ani v létě nepřesáhne 20 stupňů. „V uplynulém roce vyšplhaly teploty k 35 stupňům. Lidi to nebaví u vody, tak chodí po památkách,“ domnívá se kastelán Radim Štěpán.  

A víc než kdy jindy zamířili na Kunštát i v právě uplynulých dvou svátcích. Přišlo sem dvakrát více lidí než během běžných letních víkendů.