Sdílená auta budou moci i do modrých zón, Praha schválila podmínky

Pravidla pro sdílení aut (carsharing) schválila pražská rada. Učinila tak krok k tomu, aby mohlo sdílení fungovat i mezi obyvateli míst, kde jsou modré parkovací zóny a jsou potřeba dlouhodobé parkovací karty. Provozovatelé carsharingu budou muset splnit třináct podmínek.

Požadavky, které pražští radní schválili, se týkají provozovatelů carsharingu. Mimo jiné stanoví, že musí jít o právnické osoby, které k vozům nepřidělují své vlastní řidiče. Carsharingové firmy také budou muset městu odevzdat seznam použitých vozů včetně registračních značek a vytvořit veřejný registrační rezervační systém, který bude k dispozici na Internetu a jeho součástí bude i mobilní aplikace. Jednotlivé automobily musí být dostupné 24 hodin denně, průměrné stáří vozů nesmí být starší čtyř let a musí splňovat emisní normu Euro 5.

Město ujistilo, že nejde o podmínky diktované shora. „Požadavky jsou zpracovány ve spolupráci se všemi oficiálně působícími carsharingovými společnostmi na území Prahy. Tento dokument zároveň umožní do budoucna i dalším carsharingovým společnostem bezkonfliktní provozování této služby v zónách placeného stání,“ stojí v materiálu, který prošel radou.

Přestože rada pravidla pro sdílení aut fungující i v modrých zónách již schválila, fakticky začne být možné jezdit s nimi do oblastí s regulovaným parkováním až po roce 2018. Tehdy přejdou dosavadní modré zóny pod nového správce a změní se systém kontroly parkujících vozidel. „Do té doby je třeba připravit funkční systém, který budou využívat carsharingové společnosti a který umožní snadnou kontrolu těchto vozidel v zónách placeného stání,“ píše se v materiálu.

Sdílení aut nabízí několik společností, obvykle je nutné zaplatit členský poplatek a poté se při samotném užívání některého ze sdílených aut platí za dobu pronájmu a najeté kilometry. Oproti klasickým autopůjčovnám se platí za hodinu provozu, sdílení je proto zajímavé například pro řidiče, kteří používají auta k cestám na rodinný nákup, ale po zbytek týdne ho nepotřebují.