Mléčná krize může české farmáře donutit zbavovat se dobytka

Mléčná krize může české farmáře donutit zbavovat se dobytka (zdroj: ČT24)

Výkupní ceny mléka padají a momentálně zemědělci každý litr prodávají se ztrátou víc než dvě koruny. Mléčná krize může české farmáře donutit začít se zbavovat stád dobytka, už teď o tom uvažují třeba ti ve východních Čechách. „Jednou jsme nahoře, jednou jsme dole. Ale teďka jsme dole tak dlouho, že to je sešup na horské dráze úplně na dno,“ řekl ředitel farmy ve Mžanech Jan Pešek. Výkupní cena mléka přitom podle německých odhadů zřejmě ještě klesne. Malé farmy navíc ztrácejí odbyt na mléko.

Podle farmářů hrozí další rušení chovů, třeba kvůli provozní náročnosti nebo přebytku mléka. V Evropské unii má Česko jednu z nejnižších hustot hospodářských zvířat na hektar orné půdy, pouze 58 setin dobytčí jednotky. Lépe je na tom Německo i Francie. Vede Nizozemí.

„Když budu produkovat mléko, tak je musím za rentabilní cenu někam odbytovat. To je teď problém,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Malé farmy na Vysočině ztrácejí odbyt na mléko

Kvůli jeho přetlaku na trhu jim prý už některé mlékárny vypověděly smlouvu, nyní jde o mlékárnu v Hlinsku za hranicemi kraje. Podle vyjádření zástupců tohoto podniku se hlinecká mlékárna domlouvá na ukončení či omezení dodávek mléka přibližně s deseti farmami. Zemědělci na Vysočině jsou největšími dodavateli mléka v zemi. Vloni bylo podle statistiků z tohoto kraje 18 procent českého mléka.