Řidiči budou moci šlápnout na plyn. Silnice z Ostravy do Opavy dostane nové značení

Na trase z Ostravy do Opavy budou moct řidiči jezdit vyšší rychlostí. Ředitelství silnic a dálnic vymění značky a silnice I/11 bude mít nově titul silnice pro motorová vozidla – auta po ní tak budou moct jezdit až stodesetikilometrovou rychlostí.

Silnice spojující Opavu s krajským městem patří k nejdůležitějším v kraji, denně tudy projede až 20 tisíc aut.  Pokuty zde rozdávají dopravní policisté pravidelně. Jen málokterý řidič tady totiž dodrží povolenou devadesátikilometrovou rychlost. Už zhruba za měsíc ale budou moct řidiči o něco více šlápnout na plyn, aniž by se museli obávat ztráty bodu.

„Nově zprovozněný úsek silnice I/11 mezi Opavou a Ostravou bude v nejbližších dnech přeznačen na silnici pro motorová vozidla. To znamená, že řidiči tam budou moct jezdit rychlostí 110 kilometrů za hodinu,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Cesta z Opavy do Ostravy bude rychlejší

Nové rychlostní značení pak podle Ivo Murase, vedoucího odboru dopravy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, zlepší plynulost dopravy. „Opatření zamezí přístupu cyklistů, chodců a pomalých vozidel,“ dodal.

Úsek silnice byl zprovozněn loni na podzim. Řidičům ušetří zhruba pět až deset minut. Zpomalit ale musí před Porubou. Zde totiž zbývá dostavět takzvanou prodlouženou Rudnou. Řeší se zde mimo jiné majetkoprávní vztahy. „Předpokládáme, že do tří let by mohlo být hotovo,“ poznamenal Muras.

Komplikovaná I/11

Kromě soudního sporu ohledně jednoho pozemku hrozí stavbě zpoždění, protože zřejmě bude nutné znovu vypracovat posudky EIA týkající se vlivu na životní prostředí. Bez nich by nebylo možné získat na stavbu evropské dotace. Nyní se prodloužená Rudná buduje z národních zdrojů, počítalo se ale s tím, že se dotace budou čerpat po jejím dostavění.

Prodloužená Rudná je jednou z nejdůležitějších aktuálních dopravních staveb v Moravskoslezském kraji. Pro spojení Ostravy s Opavou je tato stavba klíčová, po jejím dokončení by se měla zrychlit doprava mezi oběma městy, ale také uvolnit přetížené křižovatky v Porubě.

Aktuálně na silnici panuje částečná uzavírka z důvodu výstavby mimoúrovňové křižovatky, která je součástí projektu prodloužené Rudné silnice. Ta má odvést dopravu z přetížených ulic v ostravském obvodu Poruba.

Na tahu mezi Ostravou a Opavou je od května více než na rok uzavřen zhruba půlkilometrový úsek
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK
  • Od května je na silnici I/11 na více než rok uzavřen zhruba půlkilometrový úsek na okraji Ostravy mezi okružní křižovatkou u hypermarketu Globus a křižovatkou s ulicí Karla Svobody. 
  • Objížďka během celé doby stavby povede z okružní křižovatky u Globusu ulicemi Průběžnou, Spojovací a Karla Svobody zpět na Opavskou a bude stejná i pro opačný směr. Po objízdné trase budou jezdit i záchranáři a linkové autobusy, zastávek městské dopravy se uzávěra silnice nedotkne.