Babiš: Stát by mohl zadlužené OKD půjčit stovky milionů korun

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v úterý setkal v Karviné se zástupci těžební společnosti OKD i s horníky. „Chtěl jsem detailně znát situaci,“ prohlásil Babiš. OKD, která je v úpadku, by mohla podle něj od státu dostat úvěr v řádu stovek milionů korun.

Firmě se zatím nedaří shánět peníze na provoz, má však finanční zdroje na květnové výplaty. „Ve hře je varianta, že by stát zajistil úvěrové financování OKD,“ podotkl redaktor České televize Radek Wiglasz, který dění sledoval na místě.

To, že má OKD dostatek peněz na výplaty za květen, potvrdil i Babiš. Dodal však, že další finanční výhled je špatný a ukazuje na propad v řádu stovek milionů korun. „K srpnu se jedná o 112 milionů, management chce mít navíc nějakou rezervu,“ řekl. Zmínil, že společnost podle managementu také potřebuje investovat kolem 290 milionů korun do výroby. „Měli bychom zároveň kontaktovat odběratele uhlí, uklidnit je, že chceme, aby firma přežila,“ doplnil. 

„Teď firma hledá úvěr, který použije na překlenutí propadu. Obrátila se na banky, uvidíme, jak budou regovat, posoudíme, za jakých podmínek bychom mohli společnosti půjčit peníze, aniž bychom o ně přišli,“ sdělil ministr financí.

V regionu panuje podle Babiše napjatá atmosféra. „Navštívil jsem ArcelorMittal, Vítkovice, Třinecké železárny, oni by mohli být investory,“ řekl s tím, že tyto firmy by měly mít zájem, aby OKD fungovalo. „Mohli by si zajistit surovinu. Pokud by OKD skončilo, měli by dodavatele jen z Polska, který by toho mohl zneužívat,“ zmínil.

Tripartita jedná o situaci k OKD

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů již v pondělí zřídili pracovní skupinu k situaci v Moravskoslezském kraji kvůli uhelné společnosti OKD. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se bude skupina zabývat materiálem, který vypracuje ministerstvo průmyslu a obchodu k žádosti managementu OKD o pomoc.

Ministr financí jednal s managementem OKD

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že horníci se snažili ministra přesvědčit, že fungování OKD je nyní závislé na pomoci státu a bez státu to nepůjde, i kdyby firmu vlastnil kdokoli. Důležité je teď zajistit chod firmy po dobu července a srpna. „Je tady potřeba zajistit pro lidi zaměstnání, je třeba, aby v momentální situaci dostalo OKD úvěr na to, abychom přežili do té doby, kdy bude rozhodovat věřitelský výbor,“ řekl Pytlík. Schůze věřitelů je naplánována na počátek srpna, do té doby soud ustavil prozatímní věřitelský výbor.

Ministr Babiš doplnil, že v současné chvíli se neřeší uzavření Dolu Paskov, přestože důl je ztrátový a o jeho uzavření už bylo v podstatě rozhodnuto. Nyní na to ale nejsou peníze, ani v blízké době nebudou. „Je otázka, kdo přijme to rozhodnutí a jestli správce například neprodá tu společnost ve stávajícím stavu bez toho, aby rozhodl o uzavření toho dolu,“ řekl Babiš.

Co se týče nákladů na odstupné pro paskovské horníky, kde se podle kolektivní smlouvy počítá s průměrem odchodného ve výši deseti platů, a na zajištění šachty, hovoří se podle ministra o částce 1,3 miliardy korun. „Samozřejmě v této chvíli má prioritu provozní financování, a ne financování uzavření Dolu Paskov,“ řekl ministr.

V Paskově pracuje asi 1700 lidí. OKD zaměstnává zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Firmy, které žádají o úlevy na DPH a sociálním a zdravotním pojištění kvůli existenčním problémům OKD, u ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejspíše neuspějí. Zástupci společností uvádějí, že z nasmlouvaných dodávek musejí odvádět DPH, od OKD však peníze za služby nedostávají. Kvůli tomu se prý potýkají s finančními problémy.

Společnost OKD se kvůli klesajícím cenám uhlí i své předluženosti dostala do existenčních potíží a od počátku května je v úpadku. V insolvenčním návrhu představitelé firmy uvedli, že společnost má dluhy přesahující 17 miliard korun a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Podle firmy je věřitelů nejméně 650. Přihlásilo se jich už přes 160 a ohlásili pohledávky dohromady za víc než 11 miliard korun. 

Největší pohledávky celkem za víc než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

Na počátku června Krajský soud v Ostravě ustanovil prozatímní věřitelský výbor společnosti OKD. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že má tři členy - český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.