Stát musí vydat řeholnicím penzion v centru Teplic

Česká provincie Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže vyhrála soudní spor se státem o penzion, který je součástí rozsáhlého lázeňského komplexu v centru Teplic. Ústecký krajský soud z větší části potvrdil loňský rozsudek Okresního soudu v Teplicích, který ho řeholnicím vydal v rámci církevních restitucí.

Dům číslo popisné 1366 leží v centru města v ulici Svatopluka Čecha naproti lázeňskému domu Judita, který provozuje stejně jako penzion příspěvková organizace ministerstva obrany Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (VLRZ).

VLRZ má podle soudu kongregaci vydat dům s nádvořím a pozemek o výměře 262 metrů čtverečních. Oproti prvoinstančnímu rozsudku vypustil krajský soud jen slovní spojení, že budovu má vydat se všemi součástmi a příslušenstvím.

Dům v minulosti sloužil jako útulek pro nemocné a staré ženy. Kongregace požádala o jeho vydání v roce 2013. VLRZ a později ministerstvo obrany ale vrácení majetku odmítly, proto se řeholnice obrátily na soud. 

Penzion v Teplicích
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Církve v případě, že žádá jinou státní instituci než Státní pozemkový úřad nebo Lesy ČR, musí dokázat, že majetek v minulosti užívala k církevním, zdravotnickým nebo sociálním účelům.

„Na základě provedeného dokazování lze učinit závěr, že předmětná nemovitost byla v rozhodném období užívána k sakrálním a charitativním účelům, ale také jako obydlí duchovních,“ napsal v prvoinstančním rozsudku teplický soud.

Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže přišla do Čech v roce 1860. Věnuje se především pomoci nemocným a potřebným. Ještě na konci druhé světové války v ní působilo 1500 sester, v současné době jich je kolem stovky.