Olomoucká zoo slaví 60 let od založení. Chloubou jsou žirafy i mravenečníci

Od pátku do neděle si bude olomoucká zoo připomínat 60 let od svého založení. Návštěvníky o prvním černovém víkendu láká na snížené vstupné a také na vědomostní hru, která je spojena s mnoha cenami. Hra bude probíhat po celý rok, jak zjistila redaktorka České televize Zuzana Kozáková Glacová.

Oslavy spojila zoo na Svatém Kopečku u Olomouce, jejichž branami loni prošlo na 326 tisíc lidí, také s akcí u pavilonu tygrů usurijských. Ti v pátek odpoledne dostali speciální dort. V souvislosti s oslavami šedesátiletého výročí od založení připravili pracovníci zoo také speciální publikaci, která mapuje historii zahrady. 

Svatokopecká zoo loni odchovala 302 mláďat. „Za jedny z nejvýznamnějších považujeme odchovy u velkých kočkovitých šelem, kdy se nám po 32 letech narodila tygří koťata. Chov gepardů poslední dobou v celé Evropě přinejmenším stagnoval, přesto se nám ho podařilo obohatit o další mládě těchto krásných kočkovitých šelem,“ řekl její ředitel Radomír Habáň.

Pozvánka do olomoucké zoo

V olomoucké zoo se loni narodila také čtyři mláďata žiraf Rothschildových, jejichž počet se tak zvýšil na 22. „Je to historicky nejvyšší počet žiraf chovaných v naší zoo,“ uvedl Habáň.

Předloni zde přišlo na svět už sedmé mládě mravenečníka. Polský mravenečník čtyřprstý, který sem přicestoval s důležitým posláním zplodit potomka, tak svůj úkol zdárně splnil. Jeho partnerka Tara porodila zdravou samičku. Svatokopecké zoo se jako jediné v Česku a na Slovensku daří mravenečníka čtyřprstého rozmnožovat.

  • Olomoucká zoo zahájila chov mravenečníka čtyřprstého v roce 2003 a do narození samičky se jí podařilo odchovat šest mláďat. Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují poměrně běžně, avšak jejich odchov v zajetí je problematický i pro renomované zoologické zahrady. Odborníci potíže s odchovem mravenečníků v zajetí přisuzují tomu, že v jejich potravě chybí termiti. Mravenečníci si v zoo pochutnávají na mletém masu s vejci, velkých porcích hmyzu, banánech, ovesných vločkách či jogurtech.
  • Mravenečník čtyřprstý žije v Jižní Americe. Dospělý jedinec váží 2,5 až 8,5 kilogramu. Umí mistrně šplhat po stromech, ale obratný je i na zemi. Živí se mravenci, termity a občas vyloupí hnízdo včel. Samice rodí jedno mládě a poté ho nosí na hřbetě.

Zahrada tehdy rovněž otevřela druhou etapu safari, která je zaměřena na africká zvířata a doplnila dříve zprovozněnou euroasijskou část. Po rekonstrukci byl otevřen průchozí výběh makaků červenolících i vyhlídková věž, která je dominantou zoo. Zbývající tři části safari by měla zoo postavit v následujících třech letech. Celá trasa safari bude po dokončení měřit zhruba pět kilometrů. 

V posledních letech se svatokopecká zoo snaží zatraktivnit nabídku, aby uspěla ve stále tvrdší konkurenci ostatních zahrad. Například dokončila nový výběh pro vzácné levharty mandžuské. Areál má podobu jeskyně s vyhlídkovou terasou. 

Zoo na Svatém Kopečku chová zhruba 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.