Uherskohradišťská věznice ožije, Babiš slíbil peníze na opravu

Události v regionech: Dva ministři slíbili, že se zasadí o zřízení památníku (zdroj: ČT24)

Peníze na opravu bývalé věznice v Uherském Hradišti přislíbil při její návštěvě ministr financí Andrej Babiš (ANO). Místo, které smutně proslulo především kvůli krutým metodám vyšetřovatelů StB vůči politickým vězňům v 50. letech, se má stát sídlem státních institucí, v části areálu vznikne památník obětí komunismu.

Otázka, co bude s areálem, který už původnímu účelu neslouží, začala být ožehavá poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že jeho resort nemá peníze na údržbu bývalého vězení. Andrej Babiš ale řekl, že peníze sežene. 

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) podle něj připraví návrh dohody, ke které se připojí ministerstvo kultury, okresní soud, hejtmanství či uherskohradišťská radnice.

Úřad také připraví studii nového využití věznice. Měly by v něm sídlit státní instituce včetně okresního soudu a vzniknout památník upomínající utrpení politických vězňů v 50. letech.„Budeme potom hledat zdroje, abychom to dali do pořádku,“ slíbil ministr financí. Náklady na opravu zatím nejsou zřejmé, odhady se pohybují mezi 300 miliony a miliardou korun.

O památník se bude společně starat město a ministerstvo kultury. „Toto místo je dotýkané obrovskou bolestí našich předků a stále ještě jsou mezi námi lidé, kteří to zažili. Má to autentickou výpovědní hodnotu v nezměněnosti dispozice od 60. let. I když je to menší část areálu, významově je velmi důležitá,“ řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Uherskohradišťská věznice vznikla koncem 19. století, původnímu účelu ale nesloužila dlouho – pouze do roku 1960. Později v ní byly kanceláře a sklady, potom byl areál prázdný a chátral. O jeho novém využití stát později uvažoval, ale žádná myšlenka se neujala – ani nápad z 90. let na obnovení věznice a vznik justičního areálu. Nakonec pouze část staré věznice posloužila okresnímu soudu k uskladnění spisů.