Kunovický Aircraft začal platit dluhy. Většina věřitelů stáhla návrh na insolvenci

Největší věřitel, společnost Aero Vodochody, stáhla návrh na insolvenci kunovického výrobce letadel Aircraft industries. Společnost totiž uhradila pohledávky. Firma Aircraft industries splatila Aeru asi 46 a půl milionu korun, což je dlužná částka včetně smluvní pokuty. Aero chce dál s kunovickým výrobcem spolupracovat.

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries čelí návrhu na insolvenci od  letošního 3. května. Insolvenční návrh podala na kunovického výrobce právě Aero Vodochody Aerospace, která přihlásila pohledávku 38,3 milionu korun, a další čtyři věřitelé.

Právní zástupkyně Aera Vodochody Aerospace Marina Machytková potvrdila, že pohledávka už je zaplacená. Aircraft Industries poslala firmě Aero Vodochody Aerospace dlužnou částku i se smluvní pokutou. Aero Vodochody Aerospace se nechalo už dříve slyšet, že chce dál s Aircraft Industries spolupracovat, pokud kunovický výrobce svou situaci vyřeší.

Návrh na insolvenci ještě nestáhli všichni věřitelé

Aircraft už zaplatil i dalším firmá asi 63 miliony korun. Peníze postala společnosti Evektor, Centru služeb postiženým Zlín, ABS Jets a Mikrotechna Praha. S dalšími třemi společnostmi Aircraft Industries uzavřela splátkový kalendář. Návrh na insolvenci podalo pět firem. Tři už ho stáhly. Zbývá ještě právník Petr Bernátek a společnost Kovoba. Soud je vyzval, aby se vyjádřili, jestli na podaném insolvenčním návrhu trvají.

Veškeré problémy chce výrobce letadel vyřešit do konce roku

Vedení Aircraft Industries už dřív řeklo, že chce dluhy vyřešit do konce letošního roku. Podle generální ředitelky Ilony Plškové má uzavřené smlouvy na dodávku sedmi letounů L 410 UVP-E20. Právní zástupce společnosti Michal Žižlavský trvá na tom, že Aircraft Industries není v úpadku a není ani předlužená. Podle Žižlavského je insolvenční návrh bezdůvodný a společnost poškozující.

Problémy Aircraft Industries vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Propad prodeje kunovické společnosti je výrazný. V roce 2013 prodala 20 letadel, převážně do Ruska. V roce 2014 prodala letadel 16, z toho do Ruska sedm. Loni mířila podle webu firmy jen tři letadla do Bangladéše a jedno do Alžírska a letos pouhá dvě do Ruska.

Část zaměstnanců firmy zůstává stále doma

Necelá polovina z tisícovky zaměstnanců firmy je od loňského prosince stále doma a dostává 60 procent mzdy. Aircraft Industries pracuje na nových zakázkách, letadla by měla dodat například do Číny. Společnost v roce 2014 prodala výrobky asi za 1,8 miliardy korun. Její zisk byl zisk činil 91,2 milionu Kč. Loňské výsledky hospodaření firma ještě nezveřejnila.