Třeboň spojí své lázně, hosté ani zaměstnanci se ale bát nemusejí

Události v regionech: Lázně Berta a Aurora čeká fúze (zdroj: ČT24)

Třeboň spojí své lázně Berta a Aurora. Radnice však současně ujistila klienty i zaměstnance, že půjde pouze o formální krok. Nadále budou fungovat oba areály v plném rozsahu. Podle vedení města jde jen o zjednodušení řízení a snazší cestu k dalšímu rozvoji.

Město Třeboň vlastní dvoje lázně. Lázně Aurora, které vznikly před 40 lety, i historické Bertiny lázně, jejichž tradice sahá do roku 1883 a získalo je po roce 1989 od státu. Nyní městská rada schválila fúzi obou společností. Podle starostky Terezie Jenisové (KDU-ČSL) se taková možnost nabízela již dlouho. „Že nastává až nyní, to bylo způsobeno řadou faktorů, lázeňskou krizí, výměnou ředitelů,“ shrnula.

Podle vedení města bude snazší a především levnější oboje městské lázně řídit a provozovat. „Dnes nesmyslně děláme výběrová řízení pro dvě společnosti, uzavíráme smlouvy pro dvě společnosti, s pojišťovnami vyjednáváme samostatně pro dvě společnosti,“ popsal dosavadní situaci jednatel Lázní Třeboň Milan Kramárik.

Jednodušší řízení by podle něj mělo přinést finanční úspory, aniž by lázně propouštěly nebo omezovaly péči. Město odmítlo, že by se po fúzi mohlo pokusit o změnu provozu lázní jejich pronájmem nebo prodejem. „Něco takového nepřipadá v úvahu,“ zdůraznila starostka.

Vlastnictví lázní je totiž tím, co dělá Třeboň bohatým městem. Může si dovolit investice, na které rozpočty jiných, srovnatelně velkých měst nestačí.