Ústavní soud se zastal cizince, který střílel na policisty. Považoval je za lupiče

Události: ÚS: policejní zásah byl nepřiměřený (zdroj: ČT24)

Muže z Kosova poslal soud na čtyři roky do vězení za to, že střílel na policisty, kteří se dobývali do jeho domu u Prahy. Justice porušila podle Ústavního soudu právo na spravedlivý proces a nerespektovala presumpci neviny. Neprokázalo se totiž, že cizinec chtěl člověka za dveřmi zabít.

Před třemi lety policisté z Útvaru rychlého nasazení a protikorupční policie přijeli brzy ráno k domu Kosovce a snažili se dostat dovnitř. Použili k tomu i beranidlo, protože prý dostali informaci, že má muž zbraň. Skender Bojku, kterého probudily hlasité rány, vystřelil ze vstupní haly domu přes hliníkové vchodové dveře. Střela venku trefila jednoho ze členů zásahové jednotky do opasku a ochranné vesty. Policista neutrpěl vážné zranění.

Policie neměla k zásahu důvod. Muž nebyl z ničeho obviněný ani podezřelý

Nad policejním zásahem se ústavní soudci pozastavili a poukázali na to, že Skender Bojku tehdy nebyl z ničeho obviněný ani podezřelý. „První, co mě osobně napadlo, když jsem si ten spis otevřela, bylo: A proč na něj normálně nezazvonili?“ řekla novinářům ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková. Při domovní prohlídce policisté ani nenašli, co hledali. „ V jeho domě měly být údajně drogy, ale žádné se tam nenašly,“ doplnila Kateřina Šimáčková.

Muž střílel, protože si myslel, že se do jeho domu dobývají zloději. Podle obhajoby to byla nutná obrana v situaci, kdy se bál útoku na sebe a svou rodinu. „Bylo to brutální přepadení naší rodiny, trvalo vše asi 15 vteřin, to ani nevstanete, jste dezorientovaní, byly tam krčící se postavy,“ popsala novinářům manželka cizince.

„Už dlouho jsem neviděla Ústavní soud tak strašně naštvaný, jako v tomto případě,“ řekla cizincova advokátka Klára Samková. Případ označila za exces, který zdevastoval slušně žijící rodinu. Doufá, že si policisté i soudy vezmou ponaučení.

Cizince teď možná propustí na svobodu

Cizinci původně hrozilo za pokus o vraždu až 18 let vězení. Krajský soud v Praze mu vyměřil pětiletý trest, Vrchní soud v Praze verdikt o rok zmírnil a rozhodnutí pak potvrdil Nejvyšší soud. Ústavní soudci zrušili rozsudky soudů všech stupňů.

„Krajský soud v Praze musí teď bezodkladně rozhodnout buď o propuštění muže, nebo o vazbě,“ doplnila Kateřina Šimáčková. Bojku už strávil ve výkonu trestu tři roky. Z jednací síně ho ještě odvezla eskorta zpět do vazební věznice. Podle právní zástupkyně Kláry Samkové by státní zastupitelství mělo zvážit stažení obžaloby. V případě zproštění by mohl Bojku žádat odškodnění.

Rozhovor se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou k rozhodnutí Ústavního soudu (zdroj: ČT24)