Fotograf Steve McCurry vystavuje v Brně. Dorazila i afghánská dívka

Konflikt, strach i radost – všechny tyto emoce jsou ve snímcích amerického fotografa Steva McCurryho. Právě jeho díla jsou od středy k vidění na brněnském Špilberku. McCurry se proslavil svými válečnými záběry například z Afghánistánu. Tam zachytil také snímek dívky se zářivýma očima, která se stala známou po celém světě.

„Vyjednat získání fotografií nám trvalo tři roky. Navíc jsme byli první, komu svěřil tisk svých fotografií. Obvykle je tiskne jeho studio a nám trvalo půl roku prokázat, že je naše kvalita odpovídající. Bylo to těžké,“ popsal náročnost uspořádání výstavy kurátor Garik Avanesian. McCurryho dílo je nyní vystaveno také v Hongkongu nebo Montrealu.

Na Špilberku je nyní vystaveno celkem 107 fotografií. „Vybíral jsem je dlouho. Snažil jsem se sem dát jeho mistrovská díla. Není tematická, ale odráží příběhy každého záběru,“ vysvětlil Avanesian. Převažují mezi nimi válečné snímky, kterými se nejvíce proslavil. K vidění jsou i McCurryho záběry z 11. září. „Zrovna dorazil do New Yorku a uslyšel křik, že se něco děje, tak vyběhl na střechu a začal fotit, pak jel taxíkem přímo na místo a fotil do noci, dokud mu nedošel film,“ popsal fotky kurátor.

Steve McCurry nově na Špilberku (zdroj: ČT24)

Mezi jeho nejznámější fotografie ale patří snímek afghánské dívky, jejíž portrét zachytil v uprchlickém táboře v roce 1984. „Když jej uviděl redaktor časopisu National Geography, tak se ji rozhodl dát na obálku. Hodně lidí se pak po ní ptalo a vyzvídalo její další osud,“ řekl Avenesian. Nakonec se tehdejší uprchlici podařilo po téměř dvaceti letech najít. Dříve bezejmenná dívka tak získala jméno – Šargat Gula.

McCurry se často při fotografování dostával do nebezpečí, dvakrát byl dokonce prohlášen za mrtvého. Nejčastěji se totiž při práci pohyboval ve válečných oblastech. Snímky právě z těchto míst budou k vidění na brněnském hradu Špilberk do konce června.