Libavou místo vojáků obsadili cyklisté

Libavou místo vojáků obsadili cyklisté (zdroj: ČT24)

Střežený vojenský výcvikový prostor Libavá se opět otevřel cyklistům a pěším turistům, a to letos poprvé od zmenšení místního vojenského prostoru, díky němuž se osamostatnila trojice místních obcí. Tradiční akci s názvem Bílý kámen přálo počasí, dorazilo 4348 lidí. Láká je nedotčená příroda i šance vidět zbytky zaniklých obcí. Další příležitost bude zase až za rok.

Loni na Bílý kámen přijelo jen 1981 účastníků, další totiž odradilo nevlídné počasí. Letos tomu bylo jinak. „Počasí bylo pro cyklisty a pěší turisty ideální. Kromě nich se Bílého kamene zúčastnily i tři autobusy seniorů, handicapovaných a rodin s dětmi. Doufám, že lidé byli spokojeni a užili si to. Snad nám zůstanou věrni i příští rok,“ přála si pořadatelka akce Zuzana Rosulková Kvěťáková.

Na rozdíl od předchozích ročníků se letos Libavá představila zájemcům v nové podobě, hranice vojenského prostoru se totiž od ledna zmenšily. Vojenský prostor Libavá se otevírá veřejnosti jen mimořádně při těchto akcích. Pořadatelé navíc musejí vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie.

Lidé museli při vstupu dodržovat pravidla známá už z dřívějších ročníků. Patří mezi ně například povinnost mít cyklistickou přilbu a na celém území také platil zákaz fotografování a natáčení videí. Podle Rosulkové Květákové lidé pravidla respektovali. Akci se ale letos nevyhnuly zdravotní komplikace. Osmiletá dívka si při pádu z kola zlomila ruku a skončila v nemocnici.

Bílý kámen otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Pořadatelé kvůli obrovskému zájmu pořádali dříve také letní variantu akce, která ale letos nebude. Za dobu konání Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo již přes 80 000 lidí. Celkem se včetně dnešní akce jelo už sedmadvacetkrát. Rekordní účast byla 1. května 2014 - 6439 lidí.