Praha už vydala 13 tisíc Lítaček - jezdit se dá i na papírové kupony

Od začátku března vydala Praha už přes 13 tisíc Lítaček, tedy nových čipových karet MHD, které nahradily Opencard. To ale neznamená konec stávajících karet: Lidé mohou Opencard používat, dokud nevyprší její platnost. Vedle Lítačky pak mohou lidé jezdit také na papírové kupony.

Na zelenou kartu zdarma má nárok každý, komu vypršela platnost Opencard nebo do jejího konce zbývají maximálně tři měsíce. Ostatní vyjde nová karta na sto korun. Lítačku je možné si vyzvednout pouze ve Škodově paláci a není možné platit kartou, pouze hotově. 

Samotné používání zelené karty se od té červené neliší. I na Lítačku je potřeba, stejně jako na Opencard dokoupit v e-shopu dopravního podniku nebo v prodejních místech kupon a ten potom aktivovat. 

Lítačku je možné vyzvednout jen ve Škodově paláci (zdroj: ČT24)

Někteří cestující ale zůstávají věrní papírovým kuponům. Na rozdíl od Lítačky je průkazka vyjde jen na 20 korun. Navíc ji můžou zaplatit i platební kartou a kupony si můžou vyzvednout na více místech po Praze. 

Už od léta chce ale hlavní město vedle Škodova paláce zřídit zhruba desítku nových výdejních míst pro Lítačky, a to nejen na pobočkách dopravního podniku, ale i v městských knihovnách.