Slůně v pražské zoo mělo první návštěvu: slonici Tamaru

Čerstvě narozenému slůněti se v pražské zoo daří dobře a postupně se začíná seznamovat s dalšími obyvateli Údolí slonů. Ve středu se den starý sameček potkal se slonicí Tamarou a postupně přijde do kontaktu i s dalšími členy stáda. Matka Janita se o mládě stará dobře, slůně je čiperné a pravidelně od ní pije. Už ve čtvrtek bude pavilon slonů otevřen veřejnosti – návštěvníci si budou moci mládě prohlédnout ve vnitřní expozici.

Sameček vešel do dějin pražské zoo jako první slůně, které se tam nejen narodilo, ale bylo také počato. Slůně porodila samice slona indického Janita a bylo to její první mládě. Otcem je samec Mekong, který slůně zplodil ještě před svým odchodem do jiné zoo.

Ve středu ráno měly samice Janita s mládětem první návštěvu, ráno k nim byla přivedena slonice Tamara: „Tamara mládě očichala a to se od ní pokusilo napít mléka. Po jednom neúspěšném pokusu ale slůně v dalších snahách nepokračovalo. To je známka toho, že si dobře vtisklo svou matku,“ poznamenal kurátor Pavel Brandl.

Obě slonice byly během setkání klidné, a tak je chovatelé nechali se slůnětem už po půl hodině samostatně ve společných prostorách. Tamara i Janita pak společně žraly, zatímco mládě postávalo mezi nimi. Ve čtvrtek čeká Janitu se sloním samečkem setkání s dalšími dvěma členkami stáda – s Gulab a Shanti. 

iReportér: Janita s malým slůnětem měly první návštěvu (zdroj: ČT24)

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Teď už pražská zoo chová pouze slony indické, kterých má včetně malého slůněte osm. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v srpnu 2014 z Berlína.