Pět zastupitelů Karlových Varů odešlo z ANO. Podle Babiše šlo o lidi, kteří chtěli jen moc

Odchod pěti karlovarských zastupitelů z ANO považuje předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš za očistu strany od členů, kteří ji použili jako výtah k moci. Hnutí je podle něj jednotné. Pětice, která tvoří součást koalice řídící karlovarský magistrát, ohlásila ve středu večer odchod z ANO kvůli nesouhlasu s postoji vedení hnutí.

Dění v Karlových Varech je podle Babiše očistou, kterou si prošly všechny strany. „Podstatné je, že z hlediska předsednictva a výborů nemáme problémy. Jsou problémy v některých krajích, je to jen následek toho, že se Karlovarský kraj stabilizoval,“ řekl.

Babiš: Před kvolbami nebyl čas kandidáty prověřit

Problémy v Karlových Varech i na některých dalších radnicích způsobuje podle Babiše to, že před komunálními volbami nebyl čas kandidáty prověřit. Podle vicepremiéra neměla ani centrála přehled, kdo se hlásí za členy hnutí, protože si „nějaké party“ krajskou buňku zprivatizovaly.

Časem zjišťujeme, že ne všichni k nám přišli, aby prosazovali naše myšlenky a ideály. Mají svoje zájmy, využili hnutí jako výtah k moci, stali se radními, dnes jsou nezávislí.
Andrej Babiš
premiér

Čestmír Bruštík, Pavel Andrejkiv, Jan Bárta, Renáta Rojková a Vladimír Kvasnička nesouhlasí se směřováním a s postoji vedení celého hnutí v kraji. Tvrdí, že se do nových a vysokých funkcí upřednostňují prakticky neznámí lidé, kteří dosud nebyli členy hnutí, ale jsou velmi loajální k vedení ANO.    

ANO opustilo pět karlovarských zastupitelů (zdroj: ČT24)

„Asi jsme v ANO moc vítaní nebyli, protože jsme byli skupina, která chtěla prosadit hnutí v Karlových Varech. Ne brát do svých řad přeběhlíky z jiných politických stran,“ řekl ČT Bruštík, který je náměstkem primátora. 

V prohlášení také zastupitelé uvedli, že vedení strany udržuje informační embargo na všechny vnitrostranické informace, včetně toho, kolik má hnutí členů. Vadilo jim i to, že vedení bez vysvětlení zamítlo obnovení místní organizace v Karlových Varech, kterou před časem zrušilo.  

Čestmír Bruštík
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Předsedkyně karlovarského ANO Hana Žáková ale kritiku ostře odmítla. Jde podle ní o pomstu za to, že pětice není na kandidátce do krajských voleb. Zastupitele zároveň vyzvala, aby se ihned vzdali svých funkcí. Pokud tak neučiní, chce ANO začít vyjednávat s koaličními partnery o ukončení smlouvy, kterou považuje za neplatnou.

Bývalí členové ANO chtějí založit nový klub

Nyní už bývalí členové ANO ale chtějí nadále podporovat současnou koalici s KOA, ČSSD a KDU-ČSL. Podle Bruštíka také plánují založit vlastní zastupitelský klub. Primátor Petr Kulhánek (KOA) vzkázal, že rozpad koalice nehrozí. S bývalými zastupiteli bude dál pokračovat. Podobný názor má i ČSSD.