Továrníkův hrad nad Libercem má nového vlastníka. Skrývá tvář

Neznámý zájemce v elektronické dražbě koupil rozhlednu a restauraci Liberecká výšina za sedmnáct milionů korun. Tržní cena objektu, který si po vzoru německých hradů nechal před sto lety postavit továrník Heinrich Liebieg, se přitom podle odhadů pohybuje kolem třiceti milionů korun.

Dominantou stavby, kterou nechal v lesích nad Lidovými sady v Liberci v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg, je pětadvacet metrů vysoká věž. Při stavbě objektu projektant použil i původní materiály ze zbouraných středověkých domů v německém Norimberku, iluzi hradu ještě dotvářel příkop překlenutý mostem.

Budova restaurace, rozhledny a areálu o rozloze 5 tisíc metrů čtverečních se nyní dostala do dražby kvůli krachu současného vlastníka – Družstva PLP Invest. Paradoxně právě družstvo ale zřejmě stálo za tím, že se továrníkův hrad vůbec podařilo prodat. Necitlivá rekonstrukce v 60. letech totiž budovu poškodila a do původního historizujícího stavu se dostala až poté, co PLP zpevnilo a osvětlilo věž, obnovilo restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most.

Po patnáctileté přestávce se památka návštěvníkům znovu otevřela před třemi roky. Rekonstrukce stála 63 milionů korun, téměř 38 milionů měl investor přislíbeno z evropských fondů. Dostal ale jen něco přes 29 milionů - kvůli chybám v projektu i jeho realizaci. Chybějící peníze dostaly údajně vlastníky do finančních problémů, které vyvrcholily exekucí a 12. března 2015 zahájením insolvenčního řízení.

Liberecká výšina bude mít nového majitele (zdroj: ČT24)

Dražba vynesla rozhlednu, restauraci, wellness a hotel

Elektronická aukce s vyvolávací cenou 11,3 milionu korun ovšem vynesla jen zlomek z investovaných peněz a podle zástupce zhotovitele Ivo Palouše ani neodpovídá tržní hodnotě objektu. „Myslím si, že se skutečně pohybuje kolem pětadvaceti, třiceti milionů,“ prohlásil.

Dražba tak nepokryje ani všechny věřitele zkrachovalého družstva, protože jen ROP Severovýchod chce zpět 29 milionů. „Navrácení požadujeme v návaznosti na řadu závažných pochybení, která byla zjištěna během opakovaných kontrol,“ uvádí jeho mluvčí Silvie Špryňarová.

Kdo restauraci, wellness a malý hotel vydražil, není známo. Město sice uvádí, že o vstupu do dražby uvažovalo, vzhledem k finančním možnostem od něj ale nakonec upustilo. Podle ředitele dražební společnosti je vítězen dražby fyzická osoba. Reportér ČT Michal Jemelka dodává, že se spekuluje o libereckém obchodníkovi s realitami. Na zaplacení sedmnácti milionů mu nyní běží devadesátidenní lhůta.

Rozhledna a restaurace Liberecká výšina
Zdroj: Vít Černý/ČTK