Hazard v Jablonci nespí. Ve městě vyroste osm nových kasin

Do Jablonce nad Nisou se vrací hazard (zdroj: ČT24)

Nulová tolerance hazardních her, která od ledna minulého roku platila v Jablonci nad Nisou, padá. Zastupitelé ji prolomili už v červnu 2015 a povolili tři provozovny se statutem kasina. Teď má ve městě vyrůst dalších osm podniků téhož rázu. Radnice ale slibuje přísnější režim.

Namísto heren budou ve městě kasina. Primátor Jablonce Petr Beitl však uvedl, že zařízení nesmí být provozováno nonstop a v určitém rozsahu musí mít podle definice kasina určitý počet živých her, tzn. buď stůl na ruletu či karty. „Celková úroveň prostředí je významně vyšší. I struktura návštěvníků je samozřejmě úplně jiná než u heren,“ tvrdí Marcel Kratochvíl ze společnosti Viktoriaplay Liberec.

Povinná registrace

Každý příchozí se musí v podniku registrovat a prokázat svůj věk. Celý prostor včetně vchodu monitorují kamery. Jasná pravidla má stanovit ještě zákon o hazardu, jenž by měl platit od ledna 2017. Ten počítá třeba s tím, že provozovatel bude muset po zmíněné registraci zákazníka zkontrolovat jeho případnou přítomnost v registru vyloučených osob.

Ruleta
Zdroj: ČTK/KEYSTONE

Přísné podmínky měly počet heren zredukovat. Jenže poté, co loni město povolilo tři kasina, dostali zastupitelé na stůl dalších čtrnáct žádostí. Osm z provozoven požadavky splňovalo. Navýšení počtu kasin těsnou většinou zastupitelé schválili, přestože opozice byla proti. Jeden z argumentů pro nepovolení byla absence kontroly pobírání sociálních dávek, insolvence nebo případných dluhů.

Odpůrci hazardu se ale obávají, že počet kasin v Jablonci ještě poroste. Nedostali totiž do ruky podrobné hodnocení kritérií, která musejí provozovny splňovat. Polovinu peněz z hazardu chce Jablonec znovu použít na podporu sportovních a kulturních aktivit.