Města a obce na Moravě bojují s úbytkem obyvatel. Lákají je proto na různé výhody

Mnohé obce se snaží udržet nejen stávající obyvatele, ale nalákat i nové občany. Používají k tomu nejrůznější příspěvky. Například na obědy pro důchodce, na školní pomůcky pro prvňáčky nebo platí tisíce korun za každé novorozené dítě.

Boj s úbytkem obyvatel je stěžejním problémem mnoha měst na Moravě. Například Uherské Hradiště za 20 let přišlo o dvě tisícovky lidí. Částečně kvůli stárnutí populace, to nijak ovlivnit nemůže. Co mu ale vadí, je rostoucí počet lidí, kteří ve městě bydlí, ale nemají v něm trvalé bydliště. To přináší podstatnou finanční ztrátu a taky znevýhodnění starousedlíků. Těchto lidí žijí ve městě podle odhadů až tři tisícovky. Radnice ztrácí 10 tisíc korun za rok za každého z nich. Například za odpady, za které platí tam, kde mají trvalé bydliště.

V Uherském Hradišti boj o každou novou hlavu nehodlají vzdát. Pro starousedlíky chystají systém výhod, například slevy na platbu za odpad nebo na kulturu dotovanou městem.

Některé obce cílí na seniory, jiné na mladé rodiny

Třeba v Přibicích přispívá obec seniorům 12 korunami na každý oběd a zdarma jim je rozváží. Tento týden navíc vedení obce zavedlo další příspěvek, 10 korun na každou svačinu ve škole.
Zatímco v Přibicích sází spíše na starší lidi, v Ladné na mladé rodiny. Každému z prvňáčků dává radnice příspěvek 1000 korun na sešity a aktovky. „Je to motivující prvek hlavně pro rodiče, aby děti přihlásili do místní školy, a ne třeba do Břeclavi,“ říká učitelka Pavlína Kolářová.

Každý prvňáček dostane od obce 1000 korun na školní pomůcky
Zdroj: ČT24

Ve Starovicích naopak nemají žádný obecní příspěvek. Podle vedení radnice se v některých obcích zneužíval. „Jsou příklady, kdy maminka měla trvalé bydliště v obci a vyloženě čekala na tamní vítání občánků. Když dostala nějakou finanční odměnu, přehlásila si trvalé bydliště ke svému manželovi,“ vysvětluje Antonín Kadlec, starosta Starovic (nez.)

  • Velké Hoštěrádky
    - porodné 5000 Kč
  • Nivnice
    - porodné 3000 Kč
    - pohřebné 5000 Kč
    - dar prvňáčkům 2000 Kč
  • Zaječí
    - porodné 2000 Kč
    - dar prvňáčkům 200 Kč
    - příspěvek na oběd seniorům 6 Kč
  • Dambořice
    - porodné 10 000 Kč
    - 1. rok dítěte 5000 Kč
    - dar prvňáčkům 2000 Kč
    - příspěvek na oběd seniorům 13 Kč