Přežila vyhlazení Ležáků – teď se o své dramatické osudy dělí se studenty

Jarmila Doležalová, která přežila vyhlazení Ležáků, o svých vzpomínkách vyprávěla studentům pardubického gymnázia. Ojedinělá beseda s jednou z posledních žijících pamětnic byla spojená s křtem knížky Ležáky známé i neznámé. 400 výtisků teď poputuje do základních a středních škol na Pardubicku.

Dnes je Jarmile Doležalové, rozené Šťulíkové, 76 let. Ve třech letech byla odtržena od rodičů, které nacisté popravili, stejně jako všechny dospělé obyvatele Ležáků. Jí a její mladší sestře zachránilo život poněmčení. Z Ležáků putovala do polského dětského domova: „Já už mám jen takový vzpomínky z toho Polska, kde jsem byla u rodiny Paetlovy a pak jsme se stěhovali do Německa,“ vzpomíná pamětnice.

Zpátky do Československa se vrátila, když jí bylo šest let – staral se tu o ní její dědeček. „Do školy jsem začala chodit, ještě jsem neuměla pořádně česky, tak to bylo taky náročný,“ dodává Jarmila Doležalová.

Zájemci o tyto vzpomínky ve středu zcela zaplnili aulu pardubického gymnázia Mozartova. „Zkušenosti té paní a co si pamatovala, to bylo opravdu dokonalý to slyšet od někoho, kdo to fakt zažil,“ pochvaluje si besedu studentka 4. ročníku Klaudie Břeňová.

Při té příležitosti byla také pokřtěna útlá publikace Ležáky známé i neznámé, která čtenáře seznamuje s ležáckou tragédií především prostřednictvím dobových snímků, které přibližují rody Šťulíkových, Švandových, Pelikánových a dalších lidí.

Jarmila Doležalová putovala z Ležáků do polského dětského domova (zdroj: ČT24)

Kniha vyšla v rodinném nakladatelství Ronado, na jehož činnosti se podílí kromě Jarmily Doležalové starší i její dcera a syn Štěpán. Autorsky se na knize podílela celá rodina. Jde už o druhé doplněné vydání: „Kniha je doplněna o fotografie, které v prvním vydání nebyly. Odstranili jsme také některé historické nepřesnosti,“ dodala spoluautorka Jarmila Doležalová mladší. Rodinné nakladatelství letos chystá rovněž vydání obsáhlé knihy s názvem Osud jménem Ležáky, která na 500 stranách podrobně mapuje životy ležáckých obyvatel

Osadu Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo totiž odhalilo, že v Anglii vycvičení parašutisté udržovali z Ležáků vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. 34 dospělých obyvatel Ležáků nacisté popravili v Pardubicích. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich zřejmě našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.