Železná ruda chce nalákat turisty: otevře nové centrum za 45 milionů

Železná Ruda dokončila environmentální a návštěvnické centrum za 45 milionů korun. Město si od něj slibuje, že přiláká více turistů. Pro návštěvníky se otevře 1. dubna a nabídne mimo jiné výstavu o šumavské flóře a fauně, muzeum lyžování i přednáškovou místnost nebo 3D kino. „Určitě se bude na co dívat. Měla by to být největší atrakce ve městě,“ uvedl starosta Michal Šnebergr (ODS).

Většinu peněz na obnovu více než 100leté třípodlažní budovy putovalo z operačního programu Životní prostředí, Železná Ruda pak přispěla více než čtyřmi miliony korun. Jde tak o největší investici města za pět let. Většinu sumy spolklo vybavení, tedy expozice, počítače, projekční technika a nábytek.

V prvním patře bude expozice šumavské flóry a fauny. V přízemí pak bude kromě muzea lyžování také infocentrum, jedna místnost je věnovaná profesoru Juliovi Miloši Komárkovi, významnému rodákovi a odborníkovi na lesnictví a myslivost.

Suterén je pak vyhrazený environmentálnímu centru. Z bývalé tělocvičny vznikla přednášková místnost pro 70 lidí, 3D kino pro 20 lidí, kde se budou promítat filmy o přírodě. Přednášková místnost bude sloužit i jako komunitní centrum pro místní občany.

„Jsem velmi rád, že jsme zachránili budovu staré školy v nezměněné historické podobě a že má zase veřejné využití a takovýhle vznosný účel. Že bude oslovovat lidi k environmentální výchově a k nauce o přírodě Železnorudska,“ dodal starosta.

Centrum se pro návštěvníky otevře v dubnu (zdroj: ČT24)

V centru budou pracovat tři pracovníci města, Železná Ruda ale ještě vyjednává se šumavským národním parkem, zda by nemohl uvolnit alespoň jednoho člověka na zajištění provozu. Podle původní dohody mělo do centra přijít dokonce sedm lidí z národního parku – jenže jeho vedení nemá koho uvolnit. „V této chvíli to opravdu nelze, protože sami máme málo a museli jsme propouštět,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.