Církev chce po obcích desítky pozemků na jihu Čech

Římskokatolická církev podala několik desítek žalob na vydání pozemků na jihu Čech. Jde o majetek, který patří od roku 1991 obcím. Podle církve ho na ně ale stát přepsal neprávem a farnosti tím připravil o možnost pozemky zrestituovat. Obce tvrdí, že právo je na jejich straně. Rozhodnout tak bude muset zřejmě soud.

Podání žalob na patnáct pozemků očekává každým dnem například obec Svatá Maří nedaleko Vimperka. Farnost už žalobu podala, soud ji ale vrátil zpět k doplnění.

Jeden z požadovaných pozemků je součástí zahrady školky a sahá dál za její plot. Obec ho chtěla rozšířit o fotbalové hřiště. Na dalším stojí čistírna odpadních vod a obec zde chtěla vybudovat i sběrný dvůr. „Budeme o pozemky určitě bojovat,“ řekl ČT starosta Svaté Maří Pavel Mráz (nestr.). Církev podle něj na pozemky nemá nárok. Trvdí, že od státu už dostala odškodnění. 

Podobná je situace i přímo ve Vimperku. Církev požaduje navrácení celkem třinácti pozemků. Mezi nejvýznamnější patří areál bývalého letního divadla, kde je dnes odpočinková a kulturní zóna. I zde se chce radnice bránit. „Pozemky jsme dostali v roce 1991. Až poté vstoupil v platnost blokační paragraf, který zakazoval vydávání pozemků, které dříve náležely církvi,“ říká starostka Jaroslava Martanová (SNK-ED). 

Církev žádá vydání několika desítek pozemků na jihu Čech (zdroj: ČT24)

Církve ale mluví o spravedlivém narovnání. Chtějí znovu hospodařit na majetku, který před zabavením vlastnily. Podle generálního vikáře Českobudějovického biskupství Davida Henzla byly blokační zákony porušeny.

Obcí se vydávání majetku netýká, církve o něj proto musí žádat u soudu. „Žaloby nelze chápat negativně. Jsou spíš podávány, aby spravedlnosti dávat každému, co mu náleží a patří, bylo učiněno zadost,“ dodal Henzl. Obě strany ještě čeká mimosoudní jednání. Někteří zastupitelé se ale v této věci bojí sami rozhodovat a chtějí verdikt nechat raději na soudu.