Jihočeši vyčerpali dotace na nové kotle za pouhý měsíc

Jihočeši vyčerpali dotace na nové kotle za pouhý měsíc (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj vyčerpal během jediného měsíce peníze na takzvané kotlíkové dotace. Přišlo téměř 3 tisíce žádostí za celkem 300 milionů. Radní tak teď na dotace použijí i peníze původně vyčleněné až na podzimní výzvu. Velký zájem je i v jiných krajích.

Na jihu Čech mohou lidé na nákup nového kotle - podle jeho typu a stavu ovzduší v lokalitě - dostat až 127 tisíc. Žádostí je třikrát víc, než jihočeští úředníci čekali. Ty, které přišly včera nebo dnes, jsou už nad rámec vyčleněných peněz. „Může se stát, že některé žádosti budou vyřazeny, a tak dojde i na další, které převyšují tuto částku,“ řekl Martin Plucha z odboru evropských záležitostí Jihočeského kraje.

Jihočeský kraj má připravených ještě 600 milionů. Ty ale musí dostat od ministerstva životního prostředí. A to počká, až přidělený balík peněz vyčerpají všechny kraje. „Teprve po vyhodnocení efektů výzvy může ministerstvo do krajů poslat další prostředky,“ řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Také v Pardubickém kraji už lidé vyčerpali peníze z první výzvy a stejně tak třeba na Vysočině. Do konce měsíce příjem žádostí zastaví i Ústecký kraj. Dotace se týkají kotlů na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn, tepelná čerpadla a nově další mikroenergetická opatření. Resort životního prostředí si od výměny slibuje zlepšení ovzduší, hlavně v zimě.

Výměna kotlů je jen polovina problému – čím topit je ta druhá

Nové ekologické kotle spalují pouze jeden typ uhlí – takzvaný „ořech 2“. Nejde už použít dosavadní uhelnou „klasiku“, takzvanou kostku, která je méně kvalitní. Koupit ořech 2 ale nemusí být jednoduché. O dotace na pořízení ekologičtějšího kotle totiž žádá stále víc lidí. Ořech 2 se ale těží pouze na dvou místech v Česku. Zájemci proto musí počítat i s měsíční dodací lhůtou.

  • Dotace se týkají kotlů na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn, tepelná čerpadla, a to i v kombinaci s instalací solárně-termických soustav pro přitápění (solární panely) nebo přípravu TV.
  • Nově jsou s kotlíkovými dotacemi spojena i další mikroenergetická opatření u starších domů, které nejsou zatepleny, například zateplení střechy nebo půdních prostor, oprava fasády, dílčí výměna oken, výměna balkonových dvěří – byla to podmínka Evropské komise.
  • Lidé mohou získat dotaci i na novou otopnou soustavu (například nové radiátory), rekonstrukci otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření, dotace na výměnu zdroje včetně nákladů na jeho instalaci nebo služby energetického specialisty.