Odbory žádají informace o záměrech OKD. A připravují stávkovou pohotovost

Horničtí odboráři se dožadují informací, co bude s firmou OKD, která ohlásila velké propouštění. Dotazy předali managementu a čekají do týdne odpovědi. Především chtějí vědět, kolik lidí bude muset letos odejít a kdy bude vyhlášen sociální program pro důl Paskov, jenž se má zavřít jako první. A plánují nátlakové akce. Zřejmě příští týden tam vyhlásí stávkovou pohotovost.

Obavy zaměstnanců těžební firmy OKD, která chce podle jejího generálního ředitele do roku 2018 snížit počet zaměstnanců na polovinu a uzavřít tři nejméně rentabilní doly Paskov, Darkov a Lazy, rostou.

Odbory chtějí informace o sociálních programech

Odboráři kritizují vystupování managementu, konkrétně například projev generálního ředitele Dale Ekamrka na karvinském zastupitelstvu, kde překvapivě oznámil plány na redukci OKD. „Management mluví jinak navenek, jinak se zaměstnanci, před kterými problémy zlehčuje,“ tvrdí odboráři.

Proto žádají vedení OKD i zástupce mateřské společnosti NWR, aby jim sdělili, jaké mají s doly a jejich zaměstnanci záměry. „Zásadní věc je, aby řekli, jak bude vypadat rok 2016 co do stavu zaměstnanců. Potom bychom rádi věděli, kdy bude vyhlášen sociální program pro Paskov, a jaké mají záměry s dalšími doly na Karvinsku,“ uvedl předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Redaktor ČT: Odbory OKD chystají stávkovou pohotovost v Paskově

Přestože vedení OKD na čtvrteční schůzce s odbory slíbilo, že s nimi naváže užší kontakt a bude je informovat o všech novinkách, chystají nátlakové akce. Začít mají pravděpodobně příští pátek v dole Paskov.

Nátlakové akce mají začít v Paskově

„Důvodem stávkové pohotovosti je to, že kroky vedení OKD vedou k trvalému uzavření dolu Paskov, nicméně neprovází je sociální program, který je deklarovaný v kolektivní smlouvě,“ vysvětlil předseda odborů dolu Paskov Rostislav Palička.

Mluvčí firmy Ivo Čelechovský sdělil, že o tom všem probíhají jednání, která zatím neskončila. „Management ujistil odboráře, že dělá maximum, aby zajistil finance na krytí sociálního programu. Další věc je, že v současné době se dokončuje business plán. Jakmile bude schválen, budou odborové organizace a jednotlivé závody s jeho obsahem seznámeny,“ řekl.

OKD čeká na schválení business plánu

Odbory také připravují seznam požadavků, se kterými se chtějí obrátit na Moravskoslezský kraj a vládu. „Plány na rekvalifikace a nová pracovní místa jsou naprosto nedostačující. Proto se domníváme, že stát by měl po určitou dobu podporovat propuštěné zaměstnance, především ty, kteří mají krátce před důchodem,“ uvedl Pytlík.

obrázek
Zdroj: ČT24

K požadavkům odborů patří také to, aby podnik při snižování stavů začal u agenturních zaměstnanců a dodavatelských firem. Na to, aby OKD mohla doly zavřít, potřebuje podle odborářů miliardy. Zhruba 6 miliard je odhad nákladů na technickou likvidaci šachet, asi 4 miliardy by potřebovala na odstupné pro všechny zaměstnance.

Mládek odmítá jednání o pomoci OKD

Na příští týden bylo naplánováno jednání mezi věřiteli těžební společnosti a vládou. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD ale ve středu oznámil, že vláda se nebude v otázce restrukturalizace OKD vůbec angažovat. Nevznikne ani společná pracovní skupina, na které se v lednu dohodli ministři se zástupci těžařů. Mládek argumentoval mimo jiné neseriózností firmy.

Ministři nebudou jednat s vedením OKD o možné restrukturalizaci (zdroj: ČT24)

„Stát nebude pomáhat právnické osobě zvané OKD, ale je připraven pomoci zaměstnancům, kteří budou eventuálně propuštěni,“ řekl. Dodal, že pokud management OKD zjistí, že podnik je ve špatné situaci, měl by požádat o soudní ochranu. Těžební společnost má vážné existenční problémy především kvůli trvale klesajícím cenám uhlí na světovém trhu. Koncem minulého roku žádala o finanční podporu ve výši čtyři miliardy. Vláda to ale odmítla.