Vedle vinohradů - minipivovary. Moravské víno má nového konkurenta

Slavnosti vína, vinařské školy a soutěže jsou už tradičně spojované s jižní Moravou. Nově ale klasickému nápoji z hroznů roste v regionu konkurence. Vedle ploch s vinnou révou totiž nově stojí minipivovary. Jen za poslední dva roky se počet nových značek v kraji téměř zdvojnásobil.

Nabídku piv na jižní Moravě rozšířil také nový pivovar v Moravské Nové Vsi. „Nápad vznikl spontánně. Koupili jsme celý objekt i s barem, který jsme chtěli zachovat. Každopádně, když vlastní bar, tak i vlastní pivo,“ shrnula začátek fungování jednatelka Minipivovaru Na Vyhlídce Danka Levková.

Jeho název noví majitelé nevymýšleli, nechali mu původní. Sklepním prostorám ale původní podobu nenechali. Místo klasického vinného sklípku, kterých je v obci na Břeclavsku několik desítek, mají pod zemí pivovar. Sládek tam například vyrobil i tříkrálový speciál – svrchně kvašené pivo s vanilkou, badyánem a skořicí.

„Plánujeme i kurzy vaření piva a ochutnávkové akce. Ochutnávky budou z různých minipivovarů na jižní Moravě,“ dodala Levková. Těch je v regionu nyní už přes čtyřicet. Zatímco před třemi lety jich stálo jen patnáct.

Nové minipivovary na jižní Moravě
Zdroj: ČT24

Novou konkurenci vnímá i nejstarší pivovar

Další pivovar vyrostl i v Šumicích. Majitele neodradily ani hrozny ve znaku a názvu obce. „Měli jsme nevyužité prostory a podle nás jsou pivovary teď v módě, takže se uživí,“ řekl provozní Šumického pivovaru Vildenberg Aleš Šmerda. Pivo točí nejen v tamější restauraci, ale stáčí i do beček pro místní. „Zrovna rozšiřujeme, protože spotřeba piva se zvětšuje,“ dodal provozní.

Rostoucí konkurenci zaznamenal i nejstarší jihomoravský pivovar Pegas. V centru Brna vaří pivo už 26 let. „Nabídka nedostačuje, takže děláme i projekt světová piva, vaříme čtyři základní piva plus vždy k tomu jeden speciál,“ vysvětlil provozní pivovaru Robert Kycl.

Trend vaření piva se nerozjíždí jen v nových oblastech, ale vrací se i tam, kde měl před lety tradici. Po stoleté pauze se tak znovu začíná vařit v Tišnově a sládci se vrátili i do Znojma.