Čeští vojáci trénují na misi v Mali. Očekávají až 50 incidentů za tři dny

Téměř 40 českých vojáků se připravuje na další misi v Mali. Od středy trénují ve vyškovském výcvikovém areálu, kde jim jejich asi šedesát kolegů pomáhá simulovat tamní atmosféru – představují atentátníky nebo malijské obyvatelstvo. Po dokončení výcviku bude k odletu na Mali připravená už sedmá vojenská jednotka.

„Naším hlavním úkolem bude ostraha velitelství, doprovody VIP osob a výcvik malijské armády,“ vysvětlil velitel 7. úkolového uskupení mířícího do Mali Jiří Staněk. Zhruba čtyřicet vojáků se v těchto dnech připravuje na různé situace, se kterými se může v zahraničí setkat. „Může to být útok bez zbraní, palbou, nástražnými zařízeními i sebevražedný atentátník,“ popsal Staněk. 

Scénář cvičení je nasimulován podle současné situace v Mali. Podle vojáků je šance vniknutí nepřátel na základnu v Bamaku vysoká. „Máme představu, jak to tam nyní vypadá. Vojáci v něm zažijí okolo 40 až 50 incidentů za tři dny,“ okomentoval výcvik řídící cvičení Sahel 1/2016 Karel Klinovský. Účastní se ho příslušníci 4. brigády rychlého nasazení z Jindřichova Hradce, ale i vojáci z Prostějova nebo z Vyškova a účastníci kurzu základní přípravy, včetně vojáků z aktivních záloh.

Po listopadových atentátech v Paříži slíbilo Česko vyslání více vojáků do Mali. „Počty vojáků zatím zůstávají stejné,“ uvedl Klinovský. V současné době má česká armáda v misi pod patronací Evropské unie 39 vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě na jihu země.

Cvičení vojáků na misi v Mali (zdroj: ČT24)

Vojáci musí znát i tamní náboženství

V 7. úkolovém uskupení jsou vojáci, kteří už byli na misích v Afganistanu a Iráku, jeden z nich už byl i v Mali jako mentor. „Všech, kteří jezdí na mise v Mali, se bude ptát na nové zkušenosti, ať může připravit nové jednotky,“ vysvětlil řidící jednotky.

Vojáci musí vědět nejen, jak se chovat v odlišném podnebí, kde místo větru a mrazu je několik desítek stupňů nad nulou, ale také znát kulturu místních obyvatel. „Je fantastické, jakou úlohu tam hraje animismus. Jejich strach z duchů, nebo nevíte kdy je můžete fotit, aby si nemysleli, že jste jim vzali duši,“ dodal Klinovský.  

V Mali se od roku 2013 vystřídalo skoro 230 českých vojáků. Sedmá skupina odlétá na začátku března. Kromě mise v Mali česká armáda působí v dalších deseti zemích, třeba v Somálsku nebo Kosovu.

Zahraniční mise začaly Kuvajtem

Česká, dříve československá armáda, se zapojila do mezinárodních operací před 25 lety. Jejich prvním zásahem byla osvobozovací akce Pouštní bouře v Kuvajtu, které se účastnilo 200 vojáků. České jednotky dále zasahovaly v zemích bývalé Jugoslávie, kde v první polovině 90. let probíhala občanská válka, zejména v Chorvatsku, Bosně a Kosovu.

  • V zahraničních operacích se podle odhadů české armády vystřídalo 17 tisíc vojáků. Přesná čísla nejsou, protože někteří lidé byli v misích opakovaně

Vojáci na počátku 21. století, v letech 2003 až 2006, působili také v Iráku. Česká armáda tam měla výcvikový tým vojenské policie a polní nemocnici. Nejdelší zahraniční misí zatím zůstává Afghánistán, kam první vojáci přijeli už v roce 2002. Největší zastoupení tam měl provinční rekonstrukční tým, vrtulníková jednotka nebo speciální síly při protiteroristických operacích. Ukončení vojenské přítomnosti spojenců v Afghánistánu včetně českých jednotek je zatím v nedohlednu.