Každý čtvrtý patnáctiletý školák má zkušenosti s marihuanou

Problémy s drogami řeší třetina středních škol v republice. Sníženou známku z chování a podmínečné vyloučení si vysloužili nedávno například dva studenti střední školy v Boskovicích. Marihuanu kouřili na toaletách.

Na Blanensku to nebyl v poslední době jediný případ. Policisty pozval  i ředitel další střední školy. Otestovali všech třicet studentů ve třídě a u čtyř zjistili, že také kouřili marihuanu. Žákům odebrali policisté vzorek slin.

„Když to bude nutné, budu zvát policisty častěji,“ říká Pavel Dvořáček, ředitel střední školy v Blansku (zdroj: ČT24)

S návykovými látkami experimentují i mladší děti

Před pěti lety se s podobnými případy potýkalo asi 13 procent středních škol v republice. Loni jich bylo skoro třikrát tolik. Přibývá i drogových prohřešků na základních školách. V posledním roce se návykové látky objevily v téměř 10 procentech z nich. To je o čtyři procenta víc než před pěti lety.

Počty škol, které řešily alespoň jeden případ užití návykové látky žákem
Zdroj: csicr.cz

Světová zdravotnická organizace udělala průzkum na 243 českých školách, v 5. až 9. třídách a na víceletých gymnáziích. Dvacet čtyři procent patnáctiletých žáků mělo zkušenost s marihuanou. O alkoholu a cigaretách nemluvě, tam se pohybovala čísla kolem 50 procent. A děti podle průzkumu začínaly s cigaretami a alkoholem už v páté třídě.

Prevalence užívání návykových látek
Zdroj: drogy-info.cz

Školy sázejí hlavně na prevenci

Školy mají metodiky a výchovné poradce. Některé si pořídily testery. K testování nezletilých ale potřebují souhlas rodičů a upravený školní řád. Chystaný protikuřácký zákon by ale mohl ředitelům škol uvolnit ruce. Podle Břetislava Brejchy z Národní protidrogové centrály nebude potřeba souhlas zákonného zástupce pro ty případy, kdy bude důvodné podezření, že žák je ovlivněn návykovou látkou. Do škol vyrážejí i policisté s programem přednášek „Nedej šanci drogám“. Na Blanensku funguje program už 8 let a rozšiřuje se i do dalších měst v republice.