Jihomoravská ČSSD odsoudila Zemanovy výroky. Za Sobotku se postavil i hejtman Hašek

Předsednictvo krajského výkonného výboru jihomoravské ČSSD považuje za nešťastné výroky prezidenta Miloše Zemana o kalašnikovu v souvislosti s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Jihomoravský předseda strany Roman Hanák v pondělí prohlásil, že se krajské předsednictvo jednoznačně staví na stranu předsedy vlády.

Sobotkovi vyjádřil podporu i hejtman Michal Hašek (ČSSD), který však upozornil, že se nestaví na žádnou stranu a nebude ve sporu mezi Sobotkou a Zemanem dělat rozhodčího. „Jsem však loajální k premiérovi a naší vládě. Spor ale není dobrý pro Českou republiku ani sociální demokracii,“ zdůraznil Hašek, který je známý svým blízkým vztahem k Zemanovi. Ten hejtmana označuje za svého přítele. Hašek navrhl Zemanovi i Sobotkovi, aby se sešli u jednoho stolu na jižní Moravě a vše si vyříkali.

Spor vyvolala na konci ledna odpověď Miloše Zemana na dotaz studentky při debatě s občany v Tišnově, která byla součástí prezidentovy návštěvy kraje. Dívka se ptala, jak se lze zbavit premiéra Sobotky. Miloš Zeman jí odpověděl, že jakéhokoliv politika, prezidenta nevyjímaje, se lze zbavit demokratickou cestou ve volbách a potom existuje ještě nedemokratická cesta, a to kalašnikov. Jeho výrok zkritizovalo mnoho politiků včetně samotného Sobotky.

Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že prezident Miloš Zeman jen zbytečně zvyšuje napětí ve společnosti, když opakovaně kritizuje jeho osobně či sociální demokracii. Česko podle něj nepotřebuje politiky, kteří aktuální hrozby zneužívají pro své politické cíle. Sobotka v aktuálním vydání časopisu Týden také řekl, že Zeman by se neměl „míchat“ do vnitřních poměrů v ČSSD, kterou už dávno opustil, a měl by fungovat jako nadstranický prezident.

Jihomoravská ČSSD podpořila premiéra Sobotku (zdroj: ČT24, ČTK)

Podle Romana Hanáka nereagovala jihomoravská ČSSD hned, ale po dalších prohlášeních prezidenta v médiích se rozhodla vyjádřit premiérovi jako jeho domovská organizace podporu. Dodal, že si sociální demokraté nechtějí nechat rozbíjet krajskou organizaci a chtějí se zaměřit na podzimní krajské volby.

V těch bude lídrem právě Hašek, který Zemana na třídenní návštěvě krajem doprovázel a po aféře s kalašnikovem se prezidenta zastal. Podle Haška některá média celou záležitost zkreslila. Hašek ale prý nehodlá sociální demokracii štěpit a Sobotka má jeho plnou podporu. Ocenil, že vláda spolupracuje s kraji, kterým vrátila rozpočtové určení daní nebo jim dala peníze na opravy krajských silnic.

Spory mezi premiérem a prezidentem nejsou dobré ani pro zemi ani pro ČSSD (zdroj: ČT24)