Policie prověřuje koupi pozemků v Boskovicích. Prý byla předražená

Vedení Boskovic čelí trestnímu oznámení za údajně nevýhodnou koupi. Podal jej anonym kvůli odkupu pozemku tak zvaného Dvořáčkova mlýna v lokalitě Červená zahrada. Radnice totiž schválila koupi plochy za 14 milionů korun, znalec ji ale ocenil na necelých devět milionů.

Pozemek o velikosti zhruba 3600 metrů čtverečních i s nemovitostmi koupila obec kvůli tomu, že tam chce v budoucnu vybudovat víceúčelovou halu. Právě proto, že plochu považuje v připravovaném projektu stavby za klíčovou, přistoupilo vedení města na vyšší cenu. Ta měla být původně 1200 korun za metr čtvereční, dojednaná částka je ale dva tisíce.

Podle starostky Boskovic Hany Nedomové (ČSSD) vše proběhlo v pořádku. „Tržní cena pozemku v Boskovicích se pohybuje okolo 2000 korun, majitel se domníval, že by mohl chtít po městě tuto cenu, což jsme prověřili, a to je ta cena navíc,“ řekla starostka. Dodala, že měl právo požadovat vyšší částku.

Koupi pozemků prověřuje policie (zdroj: ČT24)

Autor posudku se starostkou nesouhlasí

Její názor ale všichni nesdílí. „Cenu považuji za nepřiměřenou. Můj názor je kolem cca 10 milionů korun,“ uvedl opoziční zastupitel a autor posudku Jiří Pevný (nestr.). Podle advokáta Stanislava Kadečka se má obec řídit cenou, která je obsažená ve znaleckém posudku. „Odchylky od této ceny jsou možné tehdy, jsou-li rozumně odůvodnitelné,“ dodal.

Kvůli anonymnímu trestnímu oznámení se koupí zabývá i policie. „V této fázi probíhá prověřování, vyžadujeme dokumenty,“ vysvětlila policejní mluvčí Alice Musilová. Zatím tak policisté nikoho neobvinili. Radnice se snaží odkoupit i sousední pozemky – s jejich majiteli se zatím nedohodla.

V lokalitě Červená zahrada a také přímo na zakoupeném pozemku chce obec postavit sportovní halu. Ta se původně stavěla ve Slovákově ulici, ale loni v červnu musela radnice výstavbu zastavit kvůli špatnému podloží.